Loading
ro ru en
Inedit
Loading
26 Aprilie 2016 | 13:24
De mai bine de o sută de ani gospodinele de la Cotova spală rufe la izvor
În ajun de Paşti, izvorul de la Cotova, Drochia, s-a transformat într-un adevărat furnicar. Şi asta pentru că aşa cum spune tradiţia satului, zeci de gospodine au venit să-şi spele rufele, relatează Moldova 1.
Încălţate în cizme de cauciuc, femeile coboară în apa izvorului şi se apucă de spălat rufe. Acest lucru a devenit o tradiţie, mai ales că potrivit lor, apa de izvor spală bine şi fără a folosi detergenţi.

„Apa e și lecuitoare, e și curată, spală rufele fără săpun. Părinții noștri aveau fiecare izvorașul lor și spălau tot cum spălăm noi acum”, spune Irina Pînzari, locuitoare a satului Cotova.

„La noi este o tradiție ca înainte de Paști să venim la izvor și să spălăm perdele, covoare. Cândva, buneii noștri spălau cu lut, nu știau de praf de spălat cum e acum. Însă noi nu spălăm cu lut, pentru că ne străduim să păstrăm apa curată. Oamenii beau apă din acest izvor”, susține Ana Țurcanu, o altă locuitoare.

Deşi multe dintre femei au acasă maşini de spălat dintre cele mai noi, tradiţia e tradiţie şi o păstrează cu sfinţenie.

„Această tradiție este mândria satului”, afirmă Ana Șipac.

„Am apucat această tradiție de când eram mică, acum am 75 de ani și tot vin să spăl la izvor. Ne este aproape aici. Unii oameni vin cu căruțele, cu mașinile din alte sate”, a spus Lidia Prisacari, locuitoare a satului Cotova.

Obiceiul de a spăla rufe la izvor este păstrat de locuitorii din Cotova de mai bine de o sută de ani.
 
Postat de: Iulia Dubceac
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam