Loading
ro ru en
Inedit
Loading
25 Aprilie 2017 | 17:34
Din bănuţi pot fi create adevărate opere de artă
Din bănuţi pot fi create adevărate opere de artă. De această părere este Nicoleta Guranda, masterandă în domeniul bio-economie. Tânăra a povestit despre pasiunea sa pentru creaţiile din bănuţi în cadrul emisiunii „Fii Tânăr” de la postul public de televiziune Moldova 1.
Nicoleta a mărturisit că totul a pornit de la o simplă întâmplare. Aflată în căutarea unui cadou pentru o rudă de a sa, tânăra a procurat la un iarmaroc un tablou ce reprezenta un arbore confecționat din bănuți. După ce l-a contemplat zile în șir, a simțit că ar putea și ea crea lucrări inedite care să bucure ochii. Pentru moment toți bănuții din pușculița sa plină au devenit pietre nestemate.

Prima lucrare a fost realizată timp de o săptămână. După aproape trei ani de practică, Nicoleta reușește să confecționeze arborele timp de trei ore. Cea mai mare lucrare a fost de 120 cm pe 60 cm. A muncit la ea timp de aproape  o săptămână. Nuanțele de bronz sau argintiu al copacilor din bănuți, de regulă, depind de dorințele celor ce fac comandă de tablouri. 

Nicoleta deține licență în biologie moleculară iar acum este masterandă la bio-economie. Tânăra spune că a moștenit pasiunea de la mama sa, pe care o admira din copilărie cum croșeta. 

Meșterița nu mai știe exact câte tablouri cu pomi plini de bănuți a creat, în schimb își amintește satisfacția pe care a trăit-o când și-a văzut operele finisate.

Mai multe detalii aflați din emisiunea „Fii Tânăr”.
 
Postat de: Reporter Stagiar
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam