Loading
ro ru en
Inedit
Loading
24 Februarie 2017 | 18:46
Dragobetele, sărbătorit de elevii unui liceu din capitală
Dragostea a plutit astăzi în aer. Dragobetele, care potrivit mitologiei româneşti este zeul tânăr, patronul şi protectorul iubirii. Pe stradă, la biblioteci, în şcoli şi în familii a domnit astăzi comuniunea spirituală, dragostea din priviri, dar şi respectul pentru tradiţiile româneşti, relatează Mesager.
Elevii de la liceul „Ion Creangă” au venit astăzi la ore în haine naţionale. Cei mai mari, dar şi cei din clasa a doua ştiu deja de Dragobete. „Este o sărbătoare plină de afecţiune în primul rând. Cred că în această zi toţi oamenii sunt plini de sentimente”, spune Maria, elevă.

„Este sărbătoarea de Dragobete şi vrem să le spunem copiilor de unde vin originile noastre, adică tradiţia getodacilor. Sunt obiceiuri foarte frumoase ce merită a fi cunoscute”, a menţionat Lora Cocârlă, profesoară la liceul „Ion Creangă”.

Pentru a perpetua tradiţia de Dragobete, elevii au pregătit un concert, gazete de perete.

Sărbătoarea îşi are rădăcinile din satul tradiţional românesc, atunci când tinerii ieşeau la pădure după flori, toţi oamenii îşi deschideau sufletele. „Tot aşa cum cerul îmbrăţişează pământul, cum păsările cerului cuprind prin zbor toate zările, în această zi se declanşează sentimentul esenţial al existenţei tuturor fiinţelor vii pe acest pământ. Au fost foarte înţelepţi strămoşii noştri că au fixat sărbătoarea în prag de primăvară”, a declarat Varvara Buzilă, etnolog.

„Dragobetele este o sărbătoare extraordinară pe care o aşteptăm cu mare drag, căci sărutăm fetele. Astăzi am avut ocazia să sărut vreo 20 de fete”, a spus interpretul Igor Cuciuc.
Postat de: Rodica Mazur
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam