Loading
ro ru en
Inedit
Loading
19 Septembrie 2017 | 16:23
Eva, cel de-al doilea robot NAO, a ajuns în Moldova
Cu o înălţime de 58 centimetri, greutatea de cinci kilograme, ochi negri, pasionat de dans, mişcare şi comunicare, cel de-al doilea robot NAO, Eva, a fost prezentat astăzi, 19 septembrie, în cadrul unei conferinţe organizată la Universitatea Tehnică din Moldova (UTM), relatează Mesager.
Lansarea robotului Eva a avut loc cu scopul de a promova cercetările în domeniul roboticii. Pe de altă parte, misiunea acestuia este de a încuraja tinerele să se implice în domeniul tehnologiilor. Eva a devenit, de astăzi, partenera primului robot Frank, de la UTM, achiziţionat acum doi ani.

„Egalitatea de şanse este o necesitate economică, este o precondiţie pentru dezvoltare. Anume din acest motiv, Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare susţine această iniţiativă, pentru asta am achiziţionat acest robot, care va servi aici pentru studiu şi cercetare”, a declarat reprezentanta Biroului de Cooperare al Elveției, Natalia Cernat.

La rândul său, rectorul UTM, Viorel Bostan, a menţionat că lansarea acestui robot este binevenită şi oportună, întrucât, astăzi, tehnologiile informaţionale reprezintă un motor al dezvoltării.

„Un robot care pare o jucărie, dar, de fapt, nu este o jucărie, fiindcă este total programabil, poate fi programat în diverse limbaje, pot fi testaţi diverşi algoritmi, inclusiv algoritmi de inteligenţă artificială, poţi să faci şi cercetare, poate fi folosit în diverse domenii, inclusiv în medicină”, a declarat Viorel Bostan.

Fiind eroina de la tabăra de vară STEM organizată în acest an cu suportul TEKEDU, robotul de tip NAO – Eva, a reuşit să cucerească inimile mai multor eleve pasionate de robotică, care susţin că îşi vor continua studiile în acest domeniu.

Robotul NEO, Eva, tinde să devină ambasadoarea egalităţii de gen prin intermediul proiectului GirlsGoIT, stimulând implicarea unui număr mai mare de fete în domeniul STEM. 
Postat de: Ecaterina Naconecinîi
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam