Loading
ro ru en
Inedit
Loading
16 Februarie 2014 | 16:16
Imagini NASA: Ce culoare are Soarele?
Soarele emite o uimitoare varietate de radiaţii, dintre care multe au lungimi de undă ce nu pot fi percepute de ochiul uman. Dar, cu ajutorul unui instrument performant al NASA, ce poate „vedea” numeroase lungimi de undă şi le converteşte în imagini accesibile ochiului, poate fi observată uimitoarea varietate a culorilor luminii emise de Soare.
Potrivit Mail Online, procesul este posibil graţie instrumentului Solar Dynamics Observatory (SDO), care arată că Soarele emite o gamă extraordinară de culori, mult mai multe decât galbenul şi roşul pe care le asociem de obicei cu imaginea lui.

Când toate aceste culori sunt amestecate, oamenii de ştiinţă numesc combinaţia „lumină albă”. De ce emite Soarele lumină? Pentru că este format din gaze fierbinţi, iar temperatura înaltă face ca materia să emită radiaţie luminoasă – ca într-un bec incandescent.

Dar Soarele emite şi alte tipuri de radiaţii, de exemplu raza ultraviolete şi raze X, deoarece conţine multe tipuri de atomi – heliu, hidrogen, fier -  fiecare emiţând o anumită lungime de undă când ajunge la o anumită temperatură; de asemenea, conţine diferite tipuri de ioni derivaţi din aceşti atomi, fiecare având o încărcătură electrică specifică şi emiţând, de asemenea, radiaţii cu lungimi de undă specifice.

Diversele componente ale atmosferei solare emit radiaţii cu lungimi de undă caracteristice.

Măsurând şi înregistrând aceste radiaţii, telescoapele solare furnizează informaţii despre diferitele componente ale Soarelui şi îi ajută pe oamenii de ştiinţă să urmărească modul în care circulă particulele şi căldura prin atmosfera Soarelui.

Postat de: Departamentul Multimedia
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam