Loading
ro ru en
Inedit
Loading
29 Mai 2018 | 16:25
Legendele celei mai frumoase flori de câmp – macul roşu
Nu ne-am putea închipui primăvara fără lanurile de maci, care se aseamănă cu vâltoarea focului. Macii sunt flori enigmatice, a căror origine încearcă să fie explicată de mai multe legende.
De-a lungul timpului, aceste flori au simbolizat somnul. Potrivit unei legende romane, macul ar fi fost creat de Somnus, zeul somnului, care încerca să o ajute ce Ceres, zeița recoltelor, ce nu mai putea să dea rod lanurilor de grâu, pentru că era epuizată după ce își căutase fiica rătăcită. Macii au ajutat-o să doarmă și după ce zeița s-a refăcut, grâul a început din nou să crească. Prezența macilor a rămas, de atunci, în credința populară, esențială pentru recoltă.

Totodată, atât romanii, cât și grecii considerau macii drept un simbol al dragostei. În cultura romană macii erau considerați vindecători ai rănilor din dragoste, iar grecii îi vedeau ca pe un semn al fertilității, dătător de sănătate și putere.

Există numeroase varietăți de mac, diferențiate prin efectul semințelor din centrul florii. Macul european este inofensiv, dovadă că obișnuim să consumăm covrigi sau prăjituri cu mac. Varietatea asiatică, în schimb, este halucinogenă, fiind remarcată în secolul XIII de Marco Polo, pe câmpurile din nordul Afganistanului.

Potrivit legendelor creștine, însă, macul ar fi apărut din sângele vărsat de sfinții martiri. Având semnificații dintre cele mai variate, macul simbolizează frumusețea și gingășia persoanei căreia îi este oferit. Menționat și de Homer în operele sale „Iliada” și „Odiseea”, macul era cultivat de popoarele antice pentru semințele sale bogate în ulei, carbohidrați, calciu și proteine.
Postat de: Lina Lungu
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam