Loading
ro ru en
Inedit
Loading
12 Februarie 2014 | 20:48
Mai mulţi cercetători italieni susţin că Giulgiul din Torino este autentic
O testare cu carbon radioactiv făcută în anul 1988 asupra Giulgiului despre care Biserica susţine că a acoperit trupul lui Iisus depus în mormânt arăta că bucata de pânză avea o vechime de doar 728 de ani, deci este un fals. Acum însă, mai mulţi cercetători italian susţin că au o explicaţie pentru acest rezultat, relatează Daily Mail.
O echipă de cercetători de la Universitatea Politecnico di Torino crede că rezultatul analizei cu carbon nu este corect.

Ei spun că Giulgiul a fost contaminat cu particule radioactive, în timpul marelui cutremur cu o magnitudine de peste 8 grade, care a avut loc în Ierusalim, în anul 33 e.n.

Astfel, declară ei, Giulgiul din Torino este real, dar rezultatul testului cu carbon a dat eroare din cauza acestei contaminări.

Radiaţia explică şi modul în care imaginea trupului persoanei crucificate s-a imprimat pe pânză: neutronii eliberaţi în timpul cutremurului au interacţionat cu nuclei de nitrogen.

Tot această radiaţie a mărit nivelul de izotopi de carbon „14” din pânză. Astfel se explică de ce, la testarea din 1988, Giulgiul a fost considerat un fals, fiind plasat mult mai recent în timp. Ei cred că bucata de pânză este autentică, adică datează din perioada în care a trăit Iisus.

Rezultatele cercetării echipei din Torino au fost publicate în revista „Meccanica”.

Şi alţi savanţi au bănuit anterior că bizara imagine imprimată pe Giulgiu a fost obţinută prin radiaţie. Până acum însă, nimeni nu ştia de unde a apărut radiaţia.

De obicei, acest fenomen este produs de acceleratoare de particule sau de reactoare nucleare.

Profesorul Alberto Carpinteri de la Politecnico di Torino spune că există şi o sursă naturală pentru asemenea radiaţii neutronice, respectiv cutremurele.

Pentru a se demonstra noua teorie, Giulgiul ar trebuie să fie testat din nou, cu o tehnologie de ultimă oră.

Mark Antonacci, expert în analizarea Giulgiului, i-a cerut Papei Francisc aprobare, pentru a face această analiză moleculară a pânzei, informează site-ul Descoperă.ro.
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam