Loading
ro ru en
Inedit
Loading
24 Ianuarie 2014 | 20:06
Micuţul care ar putea deveni Großmeister
La ai săi 11 ani, Ionuţ Schiţco participă şi câştigă la competiţii de şah în categoria „adulţi”. Trei ani la rând, la vârsta de opt, nouă şi 10 ani, el a reuşit să fie campion naţional în acest sport. Tacticos şi disciplinat, Ionuţ a început să practice şahul de la cinci anişori.
Ionuț Schițco ne împărtășește un mic secret despre șah. El spune că, jocul în sine, nu este foarte greu. Este mai greu să îl iubești cu adevărat. De asemenea, când joacă cu adulții, el își imaginează că oponenții săi sunt de vârsta sa, ceea ce îi permite să le spună „Șah-Mat” cu ușurință.
 
Mama lui Ionuț, Ludmila, este extrem de fericită de performanțele fiului său și este bucuroasă să-l ajute și să-l susțină în toate pornirile lui.
 
Ionuț visează să devină Großmeister, sau „Mare maestru” al acestui sport și are toate șansele să o facă, mai ales că a câștigat, în 2012, locul III în Campionatul Mondial de Șah între elevi, care a avut loc în Iași, România.
 
Află mai multe detalii despre viitorul maestru din reportajul pregătit de echipa „Bună dimineața”.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam