Loading
ro ru en
Inedit
Loading
28 Aprilie 2016 | 19:18
Mirosul de cozonac şi pască a umplut astăzi uliţele satelor din întreaga ţară
Cum până la sfintele sărbători au rămas zile numărate, treburi sunt multe. Potrivit tradiţiei, în Joia Mare, gospodinele dau focul în cuptoare pentru a prepara pâinea Domnului. Cum este tradiţia în nordul ţării, aflaţi din reportajul realizat de Mesager.
Mătuşa Eugenia Gîtlan din Rubleniţa s-a trezit odată cu cântatul cocoşilor. Şi pentru că e Joia Mare, zi în care se coace cozonacul şi pasca, mătuşa respectă cu sfinţenie tradiţia. Şi-a adus în casă făina de cu seară, ca să stea la cald. A plămădit aluatul în care a pus câteva zeci de ouă.

Potrivit obiceiului, pasca este cu umplutură de brânză de vaci.

Cozonacii şi pasca sunt ţinuţi în cuptor câteva ore. Bunătăţile vor fi puse în coşul de Paşti, alături de ouăle vopsite şi miel, cu care mătuşa Eugenia va merge în Noaptea Învierii la biserică.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam