Loading
ro ru en
Inedit
Loading
09 Septembrie 2014 | 12:57
Moldova - în topul celor mai ciudate moduri de a consuma alcool (Infografic)
Obiceiul moldovenesc de a folosi expresia „Hai davai!” atunci când se servesc băuturi alcoolice este unul dintre 25 cele mai ciudate de moduri de a consuma alcool din lume, potrivit huffingtonpost.com.
The Huffington Post spune că, indiferent câte monumente vizitezi atunci când călătoreşti, nu vei înţelege oamenii şi cultura lor până când nu vei savura o băutură alături de ei. Însă, înainte de a ciocni un pahar cu noii prieteni, trebuie să cunoşti obiceiurile lor de a consuma băuturi tari.

"Moldovenii ţin numeroase toasturi în timpul cinei, cel puţin unul înainte de fiecare băutură. Există chiar şi un pahar închinat în ideea de a nu mai continua cu toasturile", se spune în materialul publicat de The Huffington Post.

Pe de altă parte, în Spania, niciodată nu vei ciocni pahare cu apă - poate doar dacă eşti pregătit pentru blestemul celor şapte ani de partide amoroase ratate.

O tradiţie similară este şi în Republica Cehă, unde petrecăreţii trebuie să se privească în ochi când ciocnesc paharele, dar să nu îşi încrucişeze mâinile. În caz contrar trebuie să se aştepte la acelaşi blestem ca şi petrecăreţii din Spania.

Printre ţările menţionate în acest clasament se numără şi Franţa, unde femeile sunt primele servite cu băutură, iar paharele trebuie să fie pline doar pe jumătate. De asemenea, este considerat un lucru vulgar ca franţuzoaicele să îşi toarne singure băutură în pahar.

Nici Italia nu a fost omisă din acest clasament, The Huffington Post precizând că italienii consumă doar apă sau vin la masă, refuzând băuturi precum berea şi sucul.

Clasamentul include şi alte obiceiuri ciudate de a bea din ţări ca Germania, Olanda, Georgia, Suedia etc.

Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam