Loading
ro ru en
Inedit
Loading
20 Martie 2017 | 16:32
Moldovenii îi devansează pe ucraineni la capitolul fericire
Republica Moldova ocupă locul 55 în topul celor mai fericite state din lume, din 155 de ţări, în timp ce România – locul 57. Zece cele mai fericite ţări în 2015-2016 sunt, conform topului, ţările nordice: Norvegia, Danemarca, Islanda, Norvegia, Finlanda. Ţările vecine, Rusia şi Ucraina s-au clasat pe locul 49 şi, respectiv, 132.
Ce semnifică fericirea și cum poate ea influența starea noastră de spirit, dar și ce trebuie să facem și să consumăm pentru a fi mai fericiți, aflăm din emisiunea „Bună Dimineața” de la postul public de televiziune.

Potrivit doctorului în științe medicale, Lorina Budu, fericirea este o stare mentală de bine, fiind caracterizată de emoții pozitive sau plăcute - de la mulțumire la bucurie intensă.

„Endorfinele, serotonina și dopaminele sunt cei care activează hormonii fericirii. Aproape toți hormonii fericirii sunt sintetizați în creier. Serotonina poate fi determinată și ca hormonul dispoziției, și asta pentru că dispoziția noastră bună depinde de nivelul de serotonină în organism”, a explicat Lorina Budu.

Potrivit ei, a fi fericit este o alegere, nu un fapt care ți se întâmplă, ci un lucru pe care îl poți influența prin propriile decizii. Unul dintre cele mai bune trucuri pentru a regăsi fericirea, potrivit Lorinei Budu, constă în recunoașterea faptului că gândurile și acțiunile tale îți influențează în mod semnificativ starea de spirit și perspectiva asupra vieții. 

„Pentru a fi fericiți trebuie să ne bucurăm de viață indiferent dacă circumstanțele sunt pozitive sau negative. Astfel, fiecare dintre noi trebuie să începem și să terminăm prin a ne mulțumi pe noi înșine”, a declarat Lorina Budu.

Potrivit ei, topul alimentelor care produc hormonii fericirii sunt midiile, spanacul, sparanghelul, ouăle, peștele gras, ciocolata neagră, fasolea, avocado, iaurtul grecesc și cafeaua.

Menționăm că astăzi, 20 martie, este marcată Ziua Internațională a Fericirii, proclamată de Adunarea Generală a ONU la 12 iulie 2012.

Pentru mai multe detalii despre hormonii fericirii, de ce sfaturi trebuie să ținem cont pentru a fi fericiți, dar și care sunt alimentele care produc hormonii fericirii, urmăriți emisiunea „Bună Dimineața” AICI.
Postat de: Ecaterina Naconecinîi
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam