Loading
ro ru en
Inedit
Loading
19 Mai 2014 | 13:50
Monument istoric: Conacul boierului Meleghi – în ruină
Conacul boierului Meleghi din satul Temeleuţi, raionul Floreşti, este unul din monumentele istorice care riscă să dispară dacă nu va fi restaurat. Pereţii clădirii şi utilajul morii la care se producea făină sunt în stare satisfăcătoare şi ar permite reconstrucţia clădirii în parametrii originali. Suma necesară a fost estimată la câteva milioane de lei, dar nu se ştie deocamdată dacă se vor găsi resursele financiare.
Conacul a fost construit de boier la începutul secolului XX. În anii 1903-1908, a fost înființat un parc de 3,8 hectare, în care creșteau mai mult de 50 specii de copaci și arbuști. 40 dintre acestea erau specii exotice aduse din Canada, America și Caucaz. Din arborii seculari ai parcului au rămas puțini până astăzi. Au crescut multe specii invazive, luând locul celor decorative.

Parcul ce înconjura conacul era format din specii de arbori întâlniți doar la conacele boierești construite de arhitecți străini. Se presupune că boierul obișnuia să aducă puiet de arbori din țările în care călătorea.

Conacul deținea un complex de clădiri. Avea reședință de iarnă și de vară. Odată cu venirea sovieticilor în Basarabia, clădirile conacului au fost demolate. S-a păstrat doar clădirea bucătăriei, care a servit ca bloc administrativ pentru gospodăria agricolă din localitate. Apoi a fost transformată în școală și, în cele din urmă, muzeul satului.

O mare parte din gardul din fontă ce înconjura conacul a fost furat, ceea ce permite accesul pe teritoriul parcului. La fel, și clădirea rămasă a fost devastată, fiind sustrase ușile, ferestrele, podelele, unele elemente constructive ale acoperișului. Aceasta a dus la degradarea construcției, iar din cauza ploilor s-au avariat planșeele.

Autoritățile locale au un plan de restabilire a parcului deondrologic, pentru care au elaborat și un proiect. Suma necesară pentru efectuarea lucrărilor s-a ridicat la un milion de lei, iar cererea pentru susținerea financiară a proiectului a fost depusă la Fondul Ecologic Național.

Moara boierului Meleghi ce funcționează perfect și astăzi ar fi unica cu un astfel de utilaj în Republica Moldova. Pe timpul boierului, aceasta funcționa pe bază de păcură, iar astăzi, cu ajutorul unui motor electric.

Detalii vedeți în materialul realizat în cadrul emisiunii „Natura în Obiectiv” de la Moldova 1.
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam