Loading
ro ru en
Inedit
Loading
04 Decembrie 2015 | 16:11
Moş Crăciun din Moldova îşi schimbă hainele
Prezenţa lui Moş Crăciun la sărbătorile de iarnă de la acest sfârşit de an va fi una inedită. Costumul lui Moş Crăciun va avea mai multe elemente naţionale, ceea ce îl va face diferit de confraţii săi de pe alte meridiane. La Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a avut loc prezentarea schiţelor şi vestimentaţiei inspirate din tradiţia naţională, relatează Mesager.
Cântecul Auricăi Basarabeanca pe versurile lui Adrian Păunescu şi pe muzica lui Eugen Doga transmite îndelungata aşteptare a celui mai important personaj al sărbătorilor de iarnă. Şi nu al unui Moş de pe alte meleaguri, ci al unui caracteristic neamului nostru.

„Să-l aducem pe Moş Crăciun în ţara noastră, Moş Crăciun al nostru, care nu este nici Moş Gerilă, nici Santa Claus”, a afirmat Irina Bubuhina, director artistic, Academia lui Moș Crăciun.

După ce a cercetat arhivele şi s-a consultat cu specialiştii, cunoscutul designer vestimentar Ala Leancă a elaborat schiţele şi a prezentat costumul Moşului. „A fost o provocare, dar ceva foarte interesant, creativ. Am apelat la tradiţie. Am riscat să propun nu un cojoc tradiţional roşu cu alb, unde predomină roşul, ci alb cu ornamente roşii. L-am îmbogăţit cu blană de cârlan, cămaşă naţională, căciulă mare tot de cârlan şi nu roşie ca la Santa Claus și cizmele sunt tot cu ornamente tradiţionale”, a menționat Ala Leancă.

Mai mulţi oameni interesaţi de rădăcinile noastre spun că vestimentaţia Moşului reprezintă o afirmare a identităţii noastre naţionale.

„Moş Crăciun e vechi de când lumea în spaţiul nostru, era şi timpul să-l îmbrăcăm în haina noastră. El nu are o haină luată de pe umărul altui moş pe care îl au alte popoare, el este al nostru”, a spus Varvara Buzilă, directoarea Muzeului Naţional de Etnografie.

„Copilul aşteaptă ceva frumos, în afară de sacul cu daruri, el aşteaptă să vină în casa lui cineva deosebit, să zică uite ce moş frumos”, susține Claudia Gherasim, șefă Direcția Cultură Râșcani.

În aşteptarea lui Moş Crăciun, copiii din ansamblul „Iedera” au învăţat un florilegiu de colinde româneşti, pe care le vor intona şi la sfârşitul lunii, în cadrul unui eveniment special.

„Pe 25 decembrie vom organiza un congres al tuturor Moşilor Crăciun din ţară. Principala cerinţă va fi ca aceștia să aibă măcar un element din costumul tradiţional”, a afirmat Irina Babuhina.
Postat de: Ionela Golban
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam