Loading
ro ru en
Inedit
Loading
06 Februarie 2014 | 13:42
Muzica poate schimba percepţia timpului
Muzica poate schimba percepţia timpului, cu siguranţă mulţi dintre noi am pierdut cel puţin o dată noţiunea timpului când am fost la un concert care ne-a plăcut foarte mult, unde ne-am simţit atât de bine încât parcă am fi intrat într-o lume paralelă, scrie descopera.ro.
Ştim că timpul este, în egală măsură, real şi subiectiv. Percepţia corectă a timpului ne-a ajutat să evoluăm ca specie şi să putem face faţă provocărilor zilnice, să ne raportăm corect la mediul înconjurător, la schimbări.

Totodată, însă, nu putem să nu remarcăm că, atunci când facem ceva foarte plăcut, de exemplu ascultăm muzică, timpul pare să devină subiectiv, pare să curgă mai încet pentru noi decât pentru prietenii noştri, care poate ne-au însoţit la concert, dar care nu apreciază cu adevărat acel gen de muzică.
Timpul obiectiv se măsoară în ore, minute, secunde, iar timpul interior sau subiectiv se măsoară mai curând în stări. Muzica poate rupe curgerea obiectivă a timpului, lăsându-ne într-un univers paralel, unde parcă ne pierdem pe noi înşine sau cel puţin pierdem, cum spunem noi, noţiunea timpului, după cum scrie compozitorul Jonathan Berger în publicaţia Nautilus.

Studiile arată că oamenii stau mai mult timp într-un magazin sau într-un local unde răsună din difuzoare o muzică mai lentă, mai plăcută.
Ca să vedeţi cât de mult poate să ne influenţeze muzica, în anul 2004 Clubul Regal de Automobile a declarat că muzica lui Richard Wagner, Ride of the Valkyrie, este cea mai periculoasă melodie care poate fi ascultată de un şofer. Ritmul alert ale muzicii schimba percepţia corectă a şoferilor despre viteza pe care o aveau, toţi având astfel tendinţa să conducă mai repede.

Potrivit sursei menţionate, neurologia explică de ce muzica are o influenţă aşa de mare asupra noastră. Atunci când ascultăm o melodie care ne place, activitatea din cortexul prefrontal, care este responsabil cu introspecţia, se opreşte. De aceea, nu este deloc greşit să spunem că "ne-am pierdut pe noi înşine" în timpul unui concert. Deşi starea aceasta apare destul de rar, doar în timpul unor momente foarte încărcate de emoţie, oamenii de ştiinţă spun că este foarte asemănătoare cu starea care poate fi atinsă prin meditaţie.

Chiar dacă rareori ajungem la acest nivel, ni se întâmplă deseori să avem impresia că timpul "zboară" când suntem foarte ocupaţi sau că "abia se târâie" atunci când trebuie să aşteptam. Aceasta este percepţia subiectivă a timpului, pe care toţi o experimentăm aproape zilnic.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam