Loading
ro ru en
Inedit
Loading
17 Iulie 2017 | 21:58
Nadejda Vidraşcu – meşteriţa care pictează cu croşeta, în premieră deschide uşa casei pentru televiziune!
Pictează cu croşeta lucrări unice în lume. Deşi a trecut de 70 de ani, continuă să lărgească colecţia inedită de articole croşetate. Deţine o comoară adevărată ce cuprinde 178 de articole croşetate şi nu se opreşte aici. Visul dumneaei este să ajungă la 200 şi s-ar simţi apreciată pe deplin dacă s-ar găsi cineva să-i cumpere întreaga colecţie şi să deschidă un muzeu al croşetei. În premieră, Nadejda Vidraşcu şi-a deschis uşa casei pentru un post de televiziune şi ne spune cum a început această pasiune şi ce-o inspiră în rubrica „Casa Mare”, a emisiunii „Rapsodia Satului”.
Nadejda Vidraşcu îşi trage rădăcinile de la Volintiri, Stefan - Vodă. A îmblânzit croşeta încă de pe la 5 ani şi de atunci i-a fost un ghid prin viaţă. Chiar dacă a trecut de 70 de ani, e cochetă, spirituală şi foarte talentată. Am mai văzut lucrări croşetate, dar ca ale dumneaei,  să mă impresioneze atât de mult, mărturisesc că n-am văzut, susţine impresionată autoarea emisiunii „Rapsodia Satului”, Lucia Căldare.

De-a lungul anilor a înţeles că trebuie să pună în valoare tradiţiile noastre şi spiritul oamenilor . Regăsim în lucrările sale hora fetelor, redată cu o măiestrie aparte. Din satul Cucuruzeni s-a inspirat şi a dat naştere la Codrii ce reprezintă arborele vieţii şi cerbii.

Nu a dus lipsă niciodată de idei, ba din contra o năvălesc şi-n somn şi atunci neapărat trebuie să noteze schiţele ca să nu le uite. Afirma la un moment dat că Domnul i-a dat harul ca să umple hambarul şi a răspuns la această chemare divină.

A găsit apreciere oriunde în lume, mai puţin acasă, dar nu este supărată, se gândeşte că probabil nu a venit timpul potrivit. De 8 ani de zile de când soţul Ion s-a stins s-a retras şi a rămas faţă-n faţă cu croşeta. Este o adevărată pictoriţă în această artă. Joaca ideal cu grosimea aţei şi nuanţele ei.

Ornamentele izvorăsc şi se aştern perfect în forme ce bucură ochii şi sufletul. Nimeni nu i-a arătat cum să facă acei ciupici, pura intuiţie şi imaginaţie. De-a lungul vieţii a avut ocazii să împletească şi să uimească lumea întreagă cu al său talent. A făcut şi lucrări în goblen, dar tot mai mult se regăseşte în arta croşetei. Deşi vederea i-a slăbit si lucrează cu +5 în lentile  nu se poate opri. La fiecare pensie, procură aţă şi lasă frâu liber imaginaţiei.

Întreaga poveste o vedeţi în reportajul video! Urmăriţi emisiunea „Rapsodia Satului”, în fiecare duminică, ora 14:00, la Moldova 1 şi online pe TRM.MD!

VEDEŢI arhiva emisiunii AICI. 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam