Loading
ro ru en
Inedit
Loading
12 Iunie 2015 | 16:55
„Natura în Obiectiv” te invită într-o expediţie pe Nistru
Ţinând cont de importanţa majoră a fluviului Nistru pentru Republica Moldova, de importanţa sa socială, istorico-culturală şi turistică, şi având în vedere necesitatea acestuia pentru economia regiunii şi menţinerea balanţei ecologice, Ministerul Mediului a consemnat „Ziua Nistrului” prin organizarea unei expediţii pe râu, cu scopul evaluării implementării proiectelor investiţionale în domeniul protecţiei şi gestionării durabile a apelor Nistrului. Expediţia a început în regiunea satului Talmaza şi la ea a participat şi echipa emisiunii „Natura în Obiectiv” de la Moldova 1.
Monitorizarea calităţii apei râului Nistru pe teritoriul Moldovei se efectuează de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS). Dotarea rețelei de monitorizare a calității și cantității apelor contribuie la adoptarea deciziilor în mod operativ.

„Nistrul de Jos” este Zonă Ramsar – zonă umedă de importanță internațională. De aceea, oficiali din cadrul corpului diplomatic acreditați în Moldova, reprezentanți ai administrației din stânga Nistrului și specialiști, ecologi din Ucraina, au evaluat importanța colaborării administrațiilor de pe ambele maluri ale râului. Prezent la eveniment a fost și reprezentantul misiunii OSCE la Chișinău.

Nistru este un fluviu transfrontalier. Își începe cursul pe teritoriul Ucrainei. În partea de mijloc curge între Moldova şi Ucraina, şi la gură, din nou în Ucraina. Pe întreaga sa lungime, apele fluviului curg între zone dens populate.

Mare, curat, bogat în peşte, acest fluviu, timp de secole a atras oamenii la el pentru a se stabili. Treptat, se măreau localitățile și oraşele, iar râul, dintr-o simplă sursă de apă şi de peşte, s-a transformat într-o rută comercială importantă, o cale pentru transportul naval. În anumiți ani, din el au început să extragă materiale de construcție, să verse în el deşeurile gospodărești şi industriale, să scoată apă pentru irigaţii. Aceasta însă, a afectat mult starea ecologică a fluviului.

De la Talmaza până la Tudora, echipa emisiunii „Natura în Obiectiv” a avut posibilitatea să admire toată frumusețea sălbatică a Nistrului de Jos. Iar de la Naslavcea şi până la Palanca, anume de la intrare şi până la liman, se află cele mai multe şi mai frumoase monumente ale naturii şi rezervaţii peisagistice din ţară. Tot aici, în cursul inferior al Nistrului, în bălțile Nistrului, vieţuiesc multe specii periclitate şi vulnerabile, incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova.

Pe teritoriul Moldovei, bazinul Nistrului este tărâmul locurilor cu adevărat pitorești. Malurile râului sunt abrupte şi pietroase în cursul mijlociu, plate şi deschise în apropierea cursului inferior, ele bucurându-ne ochiul cu o permanentă schimbare de peisaj. Sunt deosebit de frumoase meandrele Nistrului, mai ales primăvara, când pe maluri sunt înflorite diferite specii de plante și arbuști.

Mai multe detalii aflați din emisiunea „Natura în Obiectiv”.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam