Loading
ro ru en
Inedit
Loading
15 Martie 2017 | 18:53
Noaptea polară şi Aurora Boreală de pe Insula Spitsbergen, Norvegia într-un reportaj inedit la „Focus Europa”
Ştiaţi că în timpul lunilor de iarnă, arhipelagul Svalbarg este cufundat în beznă, iar Aurora Boreală străluceşte în toată splendoarea sa. Este un fel de compensaţie pentru puţinii curajoşi care înfruntă frigul şi întunericul de aici. Reporterii DW au mers acolo şi au surprins un pic din această frumuseţe, dar şi modul de viaţă al localnicilor pe care îl vedeţi într-un reportaj inedit marca „Focus Europa”.
În fiecare dimineață, Espen André Överdahl își pune schiurile și se antrenează pentru examenul său de schi ca să devină ghid pentru turiști. „Noaptea polară te impresionează profund. Aurora Boreală e atât de  strălucitoare sus, în munți. Mi se face pielea de găină. Luminile fac ca gheața și zăpada să pară verzi”.
 
Viața activă și luminile aprinse în timpul zilei structurează, într-un fel, orele lungi de întuneric. Eike Stubner și familia ei trăiesc pe insula Spitsbergen de mai mulți ani. În calitate de mamă, se asigură că familia sa urmează un program strict. Merg peste tot și aprind luminile. Apoi, pe timp de noapte, cu o jumătate de oră înainte de culcare, le sting. Doar pentru a semnala ziua și noaptea. Am un orar strict când sting luminile de zi. Malte merge la culcare, așa că va ști când e noapte”.
 
Toți se adaptează în felul lor la nopțile lungi. În Longyearbyen există o bisericuță  în care se fac slujbe de trei ori pe lună pentru cei  aproximativ două mii de locuitori ai orașului. Confortul spiritual oferit de pastorul Leif Magne Helgesen nu este chiar atât de solicitat cum s-ar putea crede în aceste zile întunecate. Unii oameni petrec timpul gătind. Alții merg la vânătoare. Sau se adună împreună acasă sau în pub-uri. Deci e foarte frumos, dar, uneori, mai ajung și pe la mine. Au nevoie de puțină energie pentru a merge înainte”.
 
Linn, Anne si Sara, de asemenea, cred că trebuie să fie active.  Chiar de e ger, și-au planificat un picnic. De îndată ce încheie orele de muncă,  se îndreaptă spre dealurile din preajma orașului, echipate cu arme contra urșilor și pistoalele de semnalizare. Pericolul de a da peste un urs polar, cel mai mare animal de pradă de pe uscat din lume, este mereu prezent. Echiparea adecvată este o chestiune de viață și de moarte. Trebuie să-ți placă frigul și întunericul ca să trăiești aici sau n-ai să reziști. Noi facem aceleași lucruri pe care le facem în timpul verii. Trebuie doar sa ne îmbrăcăm călduros”.
 
Când vine vorba să luminezi iernile lungi și întunecate de pe Spitsbergen, e nevoie de un pic de imaginație.

Urmăriţi emisiunea „Focus Europa” în fiecare zi de luni, ora 21:20, numai la Moldova 1 şi on-line pe TRM.MD

VEDEŢI arhiva emisiunii AICI.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam