Loading
ro ru en
Inedit
Loading
17 Mai 2017 | 20:18
O capsulă a timpului, zidită în pereţii USM acum 50 de ani, a fost scoasă
O capsulă a timpului ce a fost zidită în pereţii Universităţii de Stat din Moldova (USM) timp de 50 de ani, a fost scoasă astăzi. Studenţii au descoperit o scrisoare scrisă în chirilică şi dedicată împlinirii a 100 de ani de la Revoluţia Socialistă din octombrie. Studenţii au decis să continue tradiţia, aşa că au plasat în loc un nou mesaj pentru generaţiile viitoare, relatează Mesager.
Extragerea capsulei s-a desfăşurat în cadrul unei ceremonii speciale, la care a participat şi secretarul Comitetului Universitar Comsomolist de atunci, Andrei Bujoreanu. El a citit mesajul zidit acum 50 de ani.

„Am citit ceea ce a fost scris acolo, despre rezultatele obţinute de Uniunea Sovietică, din care făcea parte şi Republica Moldova. Şi am vrut ca acele realizări care au fost obţinute atunci să devină simboluri pentru generaţia viitoare”, a declarat Andrei Bujoreanu.

Andrei Bujoreanu este singurul dintre cei cinci formatori ai capsulei, care a ajuns până la momentul deschiderii acesteia.

Studenţii de la USM spun că textul scrisorii nu i-a uimit.

Relicva va fi păstrată în muzeul instituţiei. În acelaşi loc a fost plasată o altă capsulă a timpului care va fi deschisă pe 1 octombrie 2046. Pe lângă tradiţionala scrisoare, studenţii au pus şi un stick de memorie cu fotografii. Data nu a fost aleasă întâmplător, anume atunci Universitatea de Stat va împlini 100 de ani de la fondare.

Ceremonia de extragere a capsulei timpului a fost prilej şi pentru premierea celor mai buni studenţi ai USM.

Postat de: Rodica Mazur
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam