Loading
ro ru en
Inedit
Loading
05 Iunie 2018 | 21:04
O colecţie inedită de nuferi poate fi admirată în gospodăria unei familii
A înflorit una dintre cele mai frumoase flori din lume. O colecţie inedită de aproximativ 60 de soiuri de nuferi poate fi admirată în localitatea Bardar, Ialoveni, în grădina unei familii care creşte aceste flori deocamdată doar din pasiunea pentru frumos. Colecţia a fost adunată din mai toate colţurile lumii, precum Marea Britanie, Cehia, Ucraina şi chiar din Tailanda, relatează Mesager.
Gheorghe Luchiţă creşte nuferi mai bine de cinci ani. Pasiunea pentru aceste flori acvatice a început în timpul unei călătorii în Statele Unite ale Americii. De atunci a depus mari eforturi să le crească, iar acum se  bucura de o colecţie deosebită.

„Prima dată eu i-am văzut în SUA, unde ele creşteau în mod sălbatic. Mi-am spus că numai decât o să am şi eu nuferi şi după am găsit o doamnă la Chişinău, care avea două soiuri de nuferi bătrâni. Soiurile erau cu părere de rău mâncate de peşti, prima mea încercare, însă nu m-am lăsat până nu am văzut că cresc foarte bine”, a declarat florarul Gheorghe Luchiță.

Ocupaţia familiei este mai degrabă un hobby, decât o afacere, întrucât nu aduce mare profit. Preţurile puieţilor de nufăr încep de la 10 euro şi pot ajunge la 100 de euro. Florile nu se prea găsesc în vânzare, pentru că se ofilesc repede.

Spre sfârșitul verii, florarul așteaptă cu nerăbdare înflorirea speciilor mai deosebite de nuferi negri şi albaştri.

„Nu sunt pretenţioşi deloc nu au nevoie de îngriji. O condiţie necesară este ca le trebuie multă lumină, cu cât mai multă lumină nufărul produce zahăr şi astfel, produce mai multe flori. Altă condiţie este apă să fie stătătoare şi să conţină îngrăşăminte minerale. În special are nevoie de azot, pentru a produce frunza. Şi are nevoie de fosfor pentru a produce deja flori”, a explicat Gheorghe Luchița.

Deocamdată, iubitorii de frumos pot vedea nuferii de la Bardar gratuit.

„Până ce e gratis, ne gândim posibil anul următor să facem ceva mai organizat. E nevoie de parcări, îngrijirea WC şi toate acestea necesită cheltuieli”, a adăugat el.

Nuferii înfloresc de la sfârşitul primăverii până în luna octombrie. Colecţii de nuferi mai pot fi admirate la Grădina Botanică din Chişinău şi în Parcul Dendrariu din sectorul Buiucani al capitalei.

Postat de: Mihaela Bucătari
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam