Loading
ro ru en
Inedit
Loading
18 Octombrie 2014 | 20:00
O cometă va trece duminică pe lângă planeta Marte
O cometă va trece foarte aproape de planeta Marte, duminică, 19 octombrie. Este un eveniment care are loc foarte rar, o dată la aproximativ un milion de ani, anunţă NASA.
Potrivit descopera.ro, cometa se numeşte Siding Spring şi are un miez cu diametrul de 1,6 km. Pe data de 19 octombrie, cometa va ajunge la o distanţă de doar 139.500 km de suprafaţa planetei Marte.

Astronomii de la NASA spun că nu există riscul unui impact, pentru că această cometă va trece pe lângă planetă cu o viteză de peste 200.000 km/h.
Totuşi, va fi o ocazie deosebită pentru cercetători să observe coada şi traiectoria cometei.

Sondele spaţiale care orbitează în jurul planetei Marte au fost repoziţionate, pentru a fi la adăpost când trece cometa. În schimb, roboţeii aflaţi pe suprafaţa planetei, Curiosity şi Opportunity, vor fotografia rarul eveniment, iar primele imagini vor ajunge la NASA în următoarele zile.

Cometa a fost descoperită de Robert McNaught de la Observatorul Siding Spring din Australia în ianuarie 2013. Îşi are originea în Norul Oort, de unde a pornit prima dată acum aproape 5 miliarde de ani, iar cercetătorii sunt uimiţi cum aceste corpuri cereşti rezistă intacte un timp aşa îndelungat.

Cometa a trecut pe lângă Marte prima dată acum un milion de ani şi se va mai întoarce peste un alt milion de ani.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam