Loading
ro ru en
Inedit
Loading
12 Martie 2017 | 18:00
O tânără din Moldova creează adevărate opere de artă din monede
Bănuţii nu mai sunt colectaţi în pungă, dar devin piesă de rezistenţă în tablouri. Cel puţin, asta face Nicoleta Guranda, care de câţiva ani a ales să colecteze monede naţionale şi internaţionale pentru a crea opere de artă contemporană. Ideea i-a apărut în momentul în care, în căutarea unui cadou original, a cutreierat toate magazinele şi nu a găsit nimic potrivit, relatează Moldova 1.
Nicoleta Guranda are 23 de ani şi îşi face studiile la Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Mai bine de doi ani tânăra şi-a descoperit pasiunea de a realiza tablouri din monede. Tot de ce are nevoie sunt bănuții şi fantezia.

Tânăra spune că realizarea tablourilor din monede a devenit nu numai ocupaţia ei de suflet, dar şi o sursă de venit. „Această ocupaţie mă relaxează chiar şi atunci când am situaţii mai grele, îmi relaxez nervii, mă duc în lumea mea şi mă liniştesc. Părinţii erau sceptici la început, apoi au vazut că am succese şi mă susţin în tot ceea ce fac”, povesteşte Nicoleta.

Nicoleta este ajutată de rude şi de părinţi să colecteze monedele, așa că cel mai potrivit cadou pentru ea este un săculeț cu monede. Totuși, fata poate îmblânzi și alte materiale. „Din vară am început să fac accesorii pentru păr, atât pentru mirese, cât şi pentru domnişoarele care vor să fie frumoase. Apoi am început să lucrez şi cu pielea naturală, fac cercuri şi acum vreau pe parcurs să încep un proiect nou”, spune ea.

În viitor, Nicoleta vrea să confecționeze bijuterii din argilă polimerică și spune că va face pași spre designul vestimentar - un vis din copilărie.
Postat de: Rodica Mazur
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam