Loading
ro ru en
Inedit
Loading
13 Septembrie 2014 | 12:47
Oamenii de ştiinţă au reuşit să înregistreze sunetul unui atom
Este vorba despre cercetatori de la Universitatea Columbia şi Universitatea Tehnologică Chalmers din Suedia cărora le-a reuşit această performanţă. Din păcate, sunetul nu poate fi ascultat pe dispozitive obişnuite, fiind extrem de slab. Mai mult, experţii au explicat că acest sunet este cel mai moale sunet fizic posibil.
Performanța reușită de oamenii de știință a fost posibilă prin excitarea  și punerea în mișcare a unui singur atom și prin detectarea vibrațiilor și a emisiilor acustice produse de acesta prin intermediul unui cip special care transformă undele acustice în microsunete.

Experimentul ar putea deschide noi uși în domeniul fizicii cuantice și noi oportunități pentru studiul aprofundat al compotamentului fotonilor.

Puteți vedea rezultatele studiului publicat pe site-ul Science
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam