Loading
ro ru en
Inedit
Loading
09 Februarie 2014 | 18:32
Oamenilor infirmi le-ar putea creşte la loc membrele pierdute
Reuşita unei echipe de cercetători de la Institutul Max Planck de Biologie Celulară Moleculară şi Genetică din Dresda poate da speranţe persoanelor infirme. Savanţii cred că, în curând, oamenii cu membre amputate îşi vor putea regenera mâna sau piciorul pierdut, relatează Daily Mail.
Biologii au reuşit să modifice mecanismul de regenerare celulară al unui vierme, astfel încât acesta îşi poate regenera acum capul, după ce îi este tăiat. Este vorba de un vierme din specia Dendrocoelum lacteum care, în mod normal, nu are această capacitate de regenerare.

Cercetătorii au studiat atent speciile care îşi pot reface singure membrele pierdute, cum sunt viermii plaţi Schmidtea mediterranea sau peştii zebră.

Ei nu au reuşi să afle de ce unele specii de animale au această abilitate extraordinară, în timp ce altele nu o au, spune Jochen Rink, coordonatorul grupului de cercetători.

Totuşi, faptul că au reuşit să obţină, în laborator, această calitate la un vierme dă speranţe că, în curând, şi oamenii ar putea beneficia de o soluţie similară.

„La viermele Dendrocoelum lacteum am observat o componentă moleculară esenţială, care decide dacă o parte a corpului poate fi refăcută sau nu. Am manipulat genetic acest circuit molecular, astfel încât a ajuns la o capacitate de regenerare completă”, explică Rink.

Viermii plaţi din specia Schmidtea mediterranea sunt un mare mister pentru biologi, ei având în mod natural o capacitate extraordinară de refacere. Dacă un vierme este tăiat în 200 de bucăţi, din acestea vor apărea 200 de viermi noi.

Mai mult, biologii au observat că viermii îşi păstrează chiar şi vechile amintiri după ce capul le creşte la loc, aşa cum reiese dintr-un studiu anterior, realizat la Universitatea Tufts din Boston, informează descopera.ro.


Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam