Loading
ro ru en
Inedit
Loading
21 Decembrie 2017 | 10:50
Pe 21 decembrie are loc solstiţiul de iarnă
În fiecare an, pe data de 21 decembrie, are loc solstiţiul de iarnă, fiind cunoscut ca şi cea mai scurtă zi din an, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Evenimentul se va produce la ora 18:28, şi marchează începutul iernii astronomice din emisfera nordică, acolo unde este şi cea mai scurtă zi, de opt ore şi 50 de minute şi cea mai lungă noapte a anului, de 15 ore şi zece minute.

Acest eveniment astronomic este legat de mișcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezintă consecința mișcării reale a Pământului în jurul Soarelui. În emisfera sudică a Pământului, fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcând începutul verii astronomice.

La momentul solstițiului de iarnă, Soarele efectuează mișcarea diurnă în lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit „tropicul Capricornului”. Aceasta explică inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor.

Potrivit unui ritual, în ziua solstiţiului oamenii trebuie să se trezească mai devreme pentru a se închina soarelui. 

Postat de: Rodica Mazur
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam