Loading
ro ru en
Inedit
Loading
03 Februarie 2017 | 15:20
Peste 300 de lebede s-au adăpostit în nordul ţării
Un stol de aproximativ 300 de lebede s-a aciuat în nordul republicii, pe râul Nistru. Este un fenomen rar ca acestea să migreze spre ţara noastră într-un număr atât de mare spun băştinaşii. Păsările sunt monitorizate de către angajaţii Ministerului Mediului, care organizează şi deplasări „umanitare” pentru toţi cei ce vor să contribuie cu hrană, relatează Radio Moldova Actualităţi.
Sute de lebede venite din nordul Europei s-au aciuat iarna aceasta în regiunea satului Năpadova din raionul Florești. Cum fluviul Nistru este îngheţat pe cea mai mare porțiune, iar resursele lor de hrană sunt din ce în ce mai scăzute, angajaţii Ministerului Mediului, ai Agenției Apele Moldovei și ai Inspectoratului Ecologic de Stat recrutează voluntari dispuși să contribuie sau să ajute la transportarea cerealelor.
 

Printre cei ce s-au mobilizat până acum se numără și un grup de elevi și profesori de la gimnaziul din satul Japca, același raion.

„Este o datorie să avem grijă, pentru că altcineva nu are cine. Lor le mai trebuie încă două luni de zile să mănânce, asta n condițiile în care mănâncă doi saci de mâncare zilnic”, spune profesoara Svetlana Cornea.

Ministerul Mediului, la rândul său, face apel la donații de cereale sau bani pentru procurarea hranei necesare lebedelor, resurse care vor fi dublate ulterior de Minister.

Potrivit Ministerului Mediului, prezența grațioaselor lebede pe Nistru este în special rezultatul interzicerii, pe parcursul ultimilor doi ani, a vânatului păsărilor migratoare.
Postat de: Ecaterina Naconecinîi
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam