Loading
ro ru en
Inedit
Loading
29 Februarie 2016 | 17:00
Peste două mii de moldoveni sunt născuţi pe 29 februarie
2114 cetăţeni ai Republicii Moldova sunt născuţi în ziua de 29 februarie. Deşi persoanele născute în această zi îşi sărbătoresc ziua de naştere o dată la patru ani, majoritatea dintre ei se consideră norocoşi şi unicali, relatează Moldova 1.
Dis-de-dimineaţă, la Institutul Mamei şi Copilului din Chișinău s-au grăbit să vină pe lume patru copii. Olga, mama unuia dintre copiii veniți pe lume astăzi, crede că micuţul ei va fi norocos pentru că s-a născut pe 29 februarie și promite că o dată în patru ani vor da câte o petrecere mare în cinstea lui.

„Există probabilitatea că pruncul se va naște pe 29 februarie, însă noi ne gândeam că o să fie pe 28, dar am născut la ora 24:10. Copilul nostru a fost punctual, aşa după cum ne-am înţeles”, a spus emoționată tânăra mămică.

Valeria Herţa este şi ea printre norocoşii născuţi pe 29 februarie. Astăzi, tânăra împlineşte 16 ani. Chiar dacă aşteaptă patru ani să dea o petrecerea de aniversare, în această zi, ea se simte specială. „De obicei îmi sărbătoresc ziua de naștere pe data de 28 februarie, iar când e an bisect sărbătoresc pe data de 29 februarie. Mulţi îmi spun că sunt ghinionistă, dar eu mă simt unică, specială. Astăzi ar ieși că împlinesc abia patru ani”, spune tânăra.

Moldova 1 menționează că introducerea datei de 29 februarie a fost necesară din cauza mişcării de rotaţie a Pământului. Astfel, specialiştii au decis să mai adauge o zi lunii februarie, la fiecare patru ani, întrucât Pământul realizează mişcarea de rotaţie în jurul Soarelui în 365 de zile, şase ore, nouă minute şi nouă secunde. În caz contrar, anotimpurile ar începe să se deplaseze şi am petrece sărbătorile de iarna în mijlocul verii.
 
Postat de: Iulia Dubceac
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam