Loading
ro ru en
Inedit
Loading
21 Aprilie 2016 | 14:12
Plantarea florilor în săptămâna Floriilor - tradiţie respectată de către ortodocşi
Au o grădină ca-n poveşti şi păstrează cu sfinţenie tradiţia de a planta flori în săptămâna Floriilor. Este vorba despre familia Mocanu, din raionul Drochia, a căror grădină impresionează prin numărul şi varietatea de flori, relatează Moldova 1.
De câteva săptămâni, grădina familiei Mocanu seamănă cu un colțișor rupt din rai. Lalelele de toate culorile au inundat grădina, iar în săptămâna Floriilor, gospodinele casei au mai sădit gladiole, matiole şi stânjenei.

„Săptămâna Floriilor este mai deosebită față de celelalte. Se vorbeşte în popor că în această săptămână trebuie să plantezi flori şi să răspândești această frumuseţe”, a spus Aurelia Mocanu.

Femeile au mers şi la mormintele celor dragi unde au sădit plante de diferite culori. Virginia Mocanu povesteşte că dragostea pentru plante vine din copilărie. Din experienţa proprie în ale grădinăritului ştie că florile sădite în această săptămână cresc mai bine.

„Dacă sunt plantate în această săptămână florile cresc neapărat. Dăruim flori și semințe de flori vecinilor, cunoscuților. Ducem flori și la biserică”, povestește Virginia Mocanu.

Frumuseţea rară nu-i lasă indiferenţi pe trecătorii. Vecinii familiei Mocanu, de multe ori, vin după un sfat cu privire la felul cum trebuie să fie îngrijite corect florile, dar şi după seminţe.   

„Grădina asta fermecată poate fi comparată cu o grădină de poveste. Nu este om în acest sat care să meargă şi să nu admire această frumuseţe de primăvară. Este ceva feeric care creează dispoziţie şi este cartea de vizită a satului nostru”, mărturisește vecina, Diana Cibotărică.

Potrivit tradiţiei, pomii plantați în săptămâna Floriilor se prind mai ușor și vor avea rod bogat.
 
Postat de: Iulia Dubceac
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam