Loading
ro ru en
Inedit
Loading
27 Februarie 2014 | 19:01
Premieră mondială: Tableta care îţi permite să simţi obiectele pe care le atingi
Firma japoneză Fujitsu a realizat prototipul unei tablete care îi permite utilizatorului să simtă obiectele din poze. Tableta foloseşte ultrasunete pentru a obţine vibraţii care imită structura unor obiecte, relatează Daily Mail. Inovaţia va fi lansată pe piaţă abia anul viitor, după ce se va îmbunătăţi produsul, care să ofere şi mai multe senzaţii tactile.
Astfel, utilizatorul are impresia că mângâie animalele din fotografii sau simte cât este de moale o rochie pe care vrea să o cumpere.

Fujitsu spune că tehnologia cu ultrasunete este folosită în premieră mondială pentru aceste dispozitive. Alte tablete ofereau senzaţia atingerii unor obiecte prin modificări ale fricţiunii între ecran şi deget cu ajutorul electricităţii statice.

De obicei, tehnologia cu ultrasunete este folosită pentru dispozitive mai mari, pentru că are nevoie de multă energie ca să funcţioneze eficient.

Invenţia asigură senzaţii foarte realiste ale atingerii obiectelor. Prin variaţii ultrasonice, create de un strat de sub ecranul tactil, utilizatorul poate simţi un obiect alunecos, umed sau aspru.

Combinaţia între senzaţia tactilă, imagine şi sunet va păcăli creierul, care va crede că atinge un obiect real.

Un exemplu interesant dat de Fujitsu este modul în care un utilizator pare să cânte la o harpă, atingând corzile sau mixând la pupitrul unui DJ, printr-o simplă atingere a ecranului.

Noua tehnologie îi poate ajută pe nevăzători, dar poate duce şi la inventarea unor jocuri interactive pe ecranul tactil.

Anul trecut, Disney Research a creat un sistem similar, pentru ecrane mai mari, informează site-ul Descoperă.ro.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam