Loading
ro ru en
Inedit
Loading
22 Aprilie 2016 | 18:34
Primul astronaut maghiar care a cucerit spaţiul, în vizită în Moldova
Cunoaşte Republica Moldova din cărţi, de la televizor şi din cosmos. Primul astronaut maghiar care a cucerit spaţiul se află într-o vizită în Moldova. Astăzi, el le-a explicat studenţilor de la UTM ce înseamnă o călătorie printre stele şi ce ar trebui să ştie viitorii ingineri care visează la o carieră în domeniul cosmic, relatează Mesager.
Farkas Bertalan a zburat în spaţiu pe 26 mai 1980, în compania astronautului sovietic Valeri Kubasov, la bordul aeronavei Soiuz-36, lansată de pe cosmodromul din Baikonur. Misiunea a durat 7 zile şi 20 de ore, timp în care au executat experimente de natură biologico-medicale, tehnologice şi fizice. Echipajul a fost pus în funcţiune pe complexul orbital Saliut-6, aparatură dezvoltată de centrele maghiare de cercetare, care funcţionează de atunci fără întrerupere. Deşi au trecut mai bine de 30 de ani de atunci, astronautul îşi aminteşte cu emoţii de acele zile.

„A fost un vis să zbor în cosmos, să devin astronaut. Selecţia era una foarte riguroasă, iar atunci când m-au ales pe mine şi pregătirile erau pe măsură. Racheta cu care am zburat cântărea aproximativ 340 de tone, iar partea superioară era de peste şapte tone. Când te întorci pe pământ, rămân cam două tone cu tot cu astronauţi. Atunci nu puteau să zboare în cosmos doar doi oameni într-un echipaj”, spune astronautul.

Şi cum fiecare zbor în cosmos este rezultatul efortului depus de sute de cercetători şi tehnicieni, viitorii ingineri de la UTM au avut posibilitatea să-i adreseze întrebări unui om care a văzut cu ochii lui Pământul din spaţiu.

„În spatele oricărui zbor stau sute şi sute de ingineri, tehnicieni şi cercetători, care asigură un zbor cu succes. Este o experienţă inedită să comunici cu personalităţi remarcabile”, a spus Viorel Bostan, rectorul UTM.

Astronautul Bertalan Farkas se va afla în Moldova până pe 24 aprilie. Vizita a fost organizată de Ambasada Ungariei la Chișinău.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam