Loading
ro ru en
Inedit
Loading
23 Aprilie 2015 | 10:20
Proiect NASA: Cel mai mare telescop din lume
Cel mai mare telescop din lume, proiectul NASA, le va oferi posibilitatea cercetătorilor să „asiste” la evenimente cosmice care au avut loc cu 13,5 miliarde de ani în urmă, deci la doar 220 de milioane de ani după Big Bang, informează Science Alert.
Numit „Telescopul Spaţial James Webb”, instrumentul astronomic va fi de 100 de ori mai puternic decât cunoscutul telescop Hubble şi ar putea fi gata în octombrie 2018. Telescopul Spaţial James Webb va cuprinde o oglindă cu un diametru de 6,5 metri şi va avea o capacitate de 70 de ori mai mare de a atrage lumina. Acesta va include, totodată, patru camere şi spectrometre.

„Webb va căuta primele galaxii din Univers”, explică cercetătorul Mark Clampin care se ocupă de acest proiect. „Vom putea să vedem, cu acest telescop, părţi foarte întunecate ale Universului unde stelele se nasc”, a mai adăugat el.

„Avem senzori şi echipament care ne permite să studiem atmosfera exoplanetelor cu ajutorul spectrometrelor, să înţelegem componenţa acelor atmosfere. Putem face un progres major în căutarea vieţii”, a adăugat Matt Greenhouse, un alt specialist care lucrează la acest proiect.

Spre deosebire de Hubble, care şi-a petrecut ultimii 25 de ani orbitând în jurul Pământului, telescopul James Webb se va afla la 1,5 milioane de kilometri de Pământ şi se va învârti alături de el în jurul Soarelui, scrie descopera.ro.
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam