Loading
ro ru en
Inedit
Loading
28 Decembrie 2017 | 09:02
Revelion cu meniu de sărbătoare în casele moldovenilor
Sarmale, plăcinte, pârjoale, răcituri şi clătite - sunt doar câteva dintre bucatele tradiţionale de pe masa de sărbătoare cu care gospodarii de la ţară îi aşteaptă pe cei dragi acasă de Revelion. Şi dacă înainte meniul era unul standard, astăzi ideile variază de la casă la casă, relatează Radio Moldova Actualităţi.
Adepte ale bucatelor tradiționale, dar și cele care întotdeauna țin să respecte obiceiurile învățate de la generațiile anterioare, rămân a fi bunicile noastre. Doamna Sofronia din Cigârleni, raionul Ialoveni, nu face o excepție. An de an, alături de copii și nepoți, ea respectă cu sfințenie tradiția de a pregăti pentru masa de sărbătoare doar bucate tradiționale, rețetele cărora le-a moștenit de la mama sa.
 
„Noi ne pregătim la masa de Anul Nou cu răcitură, pârjoale, ciuperci umplute, salate, sarmale, dar și dulciuri. Așa este tradiția la noi pe care nu o schimbăm”, spune bătrâna.
 
Deși bunicii au idei preconcepute cu privire la masa de Revelion, generația tânără iubește să experimenteze. Bogdana Taban din Chișinău ș-a pregătit un meniu variat, propunându-și ca și în acest an, la fel ca și în anii precedenți, să pregătească  bucate noi.  
 
„Deși suntem o familie tânără, Revelionul îl petrecem în familie. Dorim ca acest lucru să devină o tradiție și pentru copii. Ziua de 31 decembrie în mare parte o petrec la bucătărie, pentru a pregăti bucatele pentru masa de Revelion. De obicei încerc mereu să experimentez, iar anul acesta nu va fi o excepție. Meniul, care va conține câteva gustări reci, aperitive, dar și gustări calde, a fost prestabilit din timp”, spune tânăra.
 
Într-un final, ce bucate alegeți să pregătiți, decideți singuri, dar țineți cont de recomandările specialiștilor, care spun că trebuie să aveți un echilibru alimentar.     
Postat de: Ecaterina Naconecinîi
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam