Loading
ro ru en
Inedit
Loading
18 Iulie 2017 | 16:11
„Săpunul made in Aleppo” pe rafturile magazinelor eco din Franţa
Uitaţi-vă cu atenţie la eticheta calupului vostru de săpun. În Franţa, puteţi găsi ceva surprinzător. O etichetă pe care scrie: „Made in Aleppo”. Franţa este cunoscută pentru moda şi parfumurile sale şi, desigur, pentru vinurile sale fine. Iar oraşul devastat de războiul din Siria este renumit prin săpunul produs conform unei tradiţii străvechi şi care, în ciuda conflictului, continuă să fie exportat. Vedeţi povestea impresionantă a producţiei şi exportului săpunului din Alep, într-un reportaj marca DW, exclusiv la „Focus Europa”.
În Franța, veți găsi în general în magazine ca acesta – cu produse ecologice. Săpunul de Alep a devenit trendy și un produs preferat de cei care îl cunosc. Săpunul acesta vine aici într-adevăr din orașul devastat de război din Siria. Manar Najjar este persoana responsabilă de livrarea acestuia pe rafturile magazinului din Lyon.

 
„Sunt încă mulți oameni care trăiesc în Alep – de două ori mai mulți decât cei din Lyon. Și bineînțeles că ei lucrează, sigur, războiul a schimbat totul, adeseori e lipsă de energie electrică și apă, de diverse servicii – dar oamenii merg mai departe, pentru că ei cred în țara lor. Emigrarea nu este soluția cea mai bună”, a declarat importatorul de săpun, Manar Najjar.
 
 
Manar Najjar a venit în orașul francez Lyon cu mult înainte de începerea războiului. Familia lui însă – în special fratele său –  trăiește încă în Siria. Fratele lui Manar a filmat fabrica de săpun cu telefonul mobil. E o operațiune indispensabilă.
 
Aici totul se face cu mâna sau cu piciorul! De la recoltarea măslinelor până la stivuirea săpunului finit. Compania folosește munca a circa 100 de persoane. Metodele tradiționale de producție funcționează și în timpul războiului. Guvernul sirian a protejat marca săpunului de Alep cu această etichetă. Protecția însă nu se extinde și pentru restul lumii – și asta îl îngrijorează pe Manar.
 
 
„Mă doare când oamenii copiază rețeta acestui săpun. Săpunul de Alep e fabricat la Alep – nu la Paris sau New York. Nu e ca într-un restaurant unde puteți lua rețetele cu dvs. E vorba de expertiză, e patrimoniul și istoria orașului Alep. Și, mai important, e ca și cum le-ar băgat cuțitul în spate oamenilor care muncesc acolo. Aceasta este pâinea lor zilnică, Dacă mâine se va face săpun de Alep peste tot, oamenii de acolo nu vor avea nimic. Vor pleca cu toții, se vor împrăștia pe tot globul”, susţine importatorul sirian stabilit în Franţa, Manar Najjar.
 
 
Manar Najjar are și el angajați sirieni care și-au părăsit patria. Ei au fost prinși între primele linii ale frontului și au fost martorii unor lucruri îngrozitoare. Aici, la Lyon, ei se ocupă de linia de produse cosmetice organice a lui Najjar. Aceasta ar trebui să mențină compania pe linia de plutire, în caz că livrarea săpunului de Alep ar deveni deficitară.
 
Săpunul Alep înseamnă și o părticică de patrie pentru acești bărbați. O patrie în care nu se pot întoarce. Este uimitor că săpunul poate fi încă produs și vândut. Acesta însă e și un semn al voinței poporului sirian de a rămâne ferm în fața adversității.
 
 
Urmăriţi emisiunea „Focus Europa”, în fiecare zi de luni, ora 21:20, exclusiv la Moldova 1 şi online pe TRM.MD!

VEDEŢI arhiva emisiunii AICI! 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam