Loading
ro ru en
Inedit
Loading
07 Septembrie 2015 | 15:00
Solul - cea mai importantă resursă naturală a ţării
Până în 2017, în ţara noastră se implementează Proiectul „Agricultura competitivă în Moldova”, în cadrul căruia se propun măsuri destinate protecţiei solurilor şi menţinerii capacităţii solurilor de a-şi îndeplini funcţiile ecologice, economice, sociale.
Până în prezent, solurile nu au fost obiectul unor măsuri de protecţie specifice la nivel comunitar. Protecţia solurilor se regăseşte în dispoziţii diverse, legate fie de protecţia mediului, fie de alte domenii, precum agricultura sau dezvoltarea rurală. Totuşi, aceste dispoziţii nu permit asigurarea unei protecţii suficiente a solurilor, din cauza diversităţii obiectivelor şi a domeniilor lor de aplicare.

Principalele procese de degradare la care sunt expuse solurile în țară sunt eroziunea, scăderea conţinutului de materii organice, contaminarea, salinizarea, tasarea, declinul biodiversităţii, impermeabilizarea, precum şi inundaţiile şi alunecările de teren.

Degradarea solurilor are o influenţă directă asupra calităţii apei şi a aerului, asupra biodiversităţii şi a schimbărilor climatice. De asemenea, ea poate să afecteze sănătatea populaţiei şi să ameninţe securitatea produselor alimentare şi a furajelor.

De aceea, Proiectul „Managementul durabil al terenurilor” vine cu un program de granturi post-investiționale, în care producătorii agricoli vor beneficia de finanțare pentru aplicarea practicilor agricole prietenoase mediului. De un astfel de grant a beneficiat și Ion Baban, un fermier din orașul Cimișlia. Este fermier de aproape 20 de ani, suficient timp ca să obțină o experiență în domeniul agricol, să înțeleagă importanța calității solului, dar și mai mult - prelucrarea acestuia. Prin obținerea grantului, el și-a achiziționat semănători No-till și un combinator cu subsoliere. Astfel, speră că în anii secetoși, culturile sale să poată face față perioadelor aride.

Granturile post-investiționale sunt destinate producătorilor agricoli cu activitate individuală de minim trei ani care, începând cu noiembrie 2013, au investit în utilaje agricole şi echipamente performante și care au aplicat practici agricole de management durabil al terenurilor. Granturile investiționale constituie 50% din investiția totală, cu un plafon de 20 de mii de dolari.

Una din componentele proiectului este și „Sprijin pentru reabilitarea perdelelor forestiere de protecție”, ce vizează reabilitarea nemijlocită a rețelei de perdele forestiere de protecție din zona de sud a țării. Lucrările tehnice principale pentru restabilirea perdelelor forestiere vor fi realizate de către entităţile silvice subordonate Agenţiei „Moldsilva”, în cooperare cu comunităţile locale.

Mai multe detalii aflați din emisiunea „Natura în Obiectiv”.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam