Loading
ro ru en
Inedit
Loading
18 Ianuarie 2014 | 22:22
Studiu: Cel mai important gheţar din Antarctica a atins un punct critic al topirii
Gheţarul care contribuie cel mai mult la creşterea nivelului mării dintre toţi coloşii de gheaţă ai Antarcticii a atins un punct critic al topirii incontrolabile. Acesta ar putea să se prăbuşească în ocean cel mai probabil în următoarele decade, conform unui nou studiu prezentat de LiveScience.
Ghețarul Pine Island reprezintă aproximativ 20% din volumul total de gheață al banchizei antarctice occidentale - un amalgam de ghețari care acoperă aproximativ 2 milioane de kilometri pătrați și reprezintă aproximativ 10% din întreaga masă de gheață a Antarcticii. Mulți oameni de știință sunt de părere că, ținând cont de dimensiunile ghețarului Pine Island, topirea sa ar antrena un efect de domino și asupra ghețarilor din vecinătate și, în ultimă instanță, după o perioadă mai îndelungată, ar duce la prăbușirea întregii calote glaciare - fenomen catastrofal care ar duce la creșterea nivelului oceanului global cu 3 până la 5 metri, inundând complet zonele de coastă unde se află concentrații mari de populație.

Pe lângă faptul că este atât de masiv, ghețarul Pine Island este și unul dintre cei mai instabili ghețari din Antarctica de Vest. În ultimii 40 de ani rata sa de topire pe timpul verii s-a accelerat, în special datorită curenților oceanici relativ calzi care au pătruns sub baza sa, topind gheața și făcând masele de gheață de deasupra să se fragmenteze și să alunece spre mare, expunând și mai multă gheață efectului curenților de apă. Anul trecut, spre exemplu, un aisberg mai mare decât orașul Chicago s-a desprins din Pine Island și a început să plutească în Marea Amundsen.

Mulți cercetători au încercat să prevadă comportamentul viitor al acestui important ghețar, apelând la modele matematice, însă, având în vedere natura complicată a dinamicii gheții, toate aceste încercări au fost limitate și supuse erorilor. Precipitațiile, vântul, temperaturile, curenții oceanici și chiar și forma patului de rocă pe care se află ghețarul reprezintă doar o parte din numeroasele variabile de care trebuie să țină cont aceste modele.

O echipă de cercetători de la Centrul Național francez pentru Cercetare Științifică din Grenoble a propus un nou model matematic de analiză care, deși încă limitat, oferă cele mai bune estimări posibile în acest moment cu privire la evoluția viitoare a ghețarului Pine Island.

Astfel, echipa a aflat că stratul de la baza ghețarului este aproape să se retragă peste un șanț marin, ceea ce va mări cantitatea de apă care va curge pe sub ghețar, accelerând topirea și fragmentarea acestuia. Conform modelului propus de cercetătorii francezi, acest fenomen va duce la retragerea incontrolabilă a ghețarului cu aproximativ 40 de kilometri în următoarele câteva decade, fenomen care va duce al creșterea nivelului oceanului planetar cu puțin peste 1 centimetru. Acest fenomen de retragere ar putea să fie încetinit odată ce baza ghețarului va trece de șanțul respectiv, dar cel mai probabil ghețarul nu va redeveni stabil și nu va intra într-o fază de creștere.

„Orice s-ar întâmpla, putem spune că suntem deja martorii unui fenomen major de schimbare. Am trecut de punctul critic, de punctul de unde nu mai există întoarcere”, a comentat Gael Durand, coordonator al studiului, pentru LiveScience.

Concluziile cercetătorilor francezi sunt detaliate în ultimul număr al revistei Nature Climate Change, informează Agerpres.
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam