Loading
ro ru en
Inedit
Loading
16 Decembrie 2015 | 19:30
Teatrul „Luceafărul” a adaptat istoria „Elizei şi a lebedelor sălbatice” la realităţile din Moldova
Poveştile lui Hans Christian Andersen prind glas pe scena Teatrului „Luceafărul” din capitală. Istoria Elizei şi a lebedelor sălbatice a fost adaptată la realităţile din Republica Moldova. Spectacolul, care redă sacrificiul în numele dragostei şi al familiei, se înscrie în atmosfera sărbătorilor de iarnă, relatează Mesager.
Firavă şi drăgălaşă, Eliza întotdeauna a fost înconjurată de dragostea familiei sale. Prinţii trăiau în armonie, până în momentul în care tatăl lor s-a însurat cu o crăiasă rea, căreia nu-i erau dragi copiii. Ea a dus-o pe Eliza la ţară, iar pe băieţi i-a transformat în lebede şi i-a izgonit de la palat.

„Eliza practic se jertfeşte, jertfeşte cu dragostea sa pentru a salva fraţii. Este vorba despre o jertfire fizică şi sufletească. În primul rând este vorba despre familie, despre dragostea dintre fraţi, despre cum trebuie să fim uniţi”, spune Patricia Plîngău, actriță.

Pentru a desface vraja, nopţi la rând Eliza a împletit din urzică cămăşi pentru fraţii săi. Din lipsă de timp, tânăra nu a reuşit să croiască până la capăt bluza pentru fratele său cel mic.

„Noi prin intermediul acestui spectacol ne aducem aminte de copilăria noastră, cum copilăream, cum aveam nişte săbii de lemn şi cum ne băteam”, afirmă Ion Prisacara, actor.

Prinţul apare aproape de finalul poveştii şi o salvează pe Eliza.

Regizorul spectacolului spune că povestea lui Andersen a fost adaptată la realităţile din Moldova. „Special pentru sărbătorile de iarnă, noi, Teatrul „Luceafărul”, ca de obicei venim cu un cadou, cu o poveste pentru micii spectatori. De data aceasta, acest spectacol o să fie interesant şi pentru cei maturi. Este o poveste adaptată. La bază stă povestea lui Andersen, dar nu am putut să facem excepţie de situaţia din ţară. Mulţi se vor regăsi în acest spectacol”, susține Boris Focșa, regizor.

Spectacolul „Eliza şi lebedele sălbatice” va fi jucat pe scena Teatrului „Luceafărul” până la sfârşitul lunii decembrie.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam