Loading
ro ru en
Inedit
Loading
12 Aprilie 2017 | 11:57
Top cei mai spectaculoşi copaci din lume
Creaţia naturii ne lasă de multe ori fără cuvinte. Vedem adevărate opere de artă, pe care nici cel mai iscusit sculptor nu le-ar putea reproduce. Astăzi vă prezentăm nişte arbori care nu sunt simpli copaci, ci un miracol al naturii. Iată câţiva dintre cei mai impresionanţi arbori din lume.
Cireșul japonez. Florile de cireș sunt cele mai îndrăgite în Japonia - sakura. Ele reprezintă simbolul primăverii, al frumuseții și al purității. Momentul înfloririi cireșilor este un spectacol unic al naturii în nuanțe strălucitoare de roz și alb-roz. Este sărbătorit în Țara Soarelui Răsare prin festivalul florii de cireș, numit hanami.

Jabuticaba este cunoscut și sub denumirea de Pom cu Struguri. Fructele pot fi culese și mâncate direct de pe trunchi. Fructele de jabuticaba au culoarea de roșu închis spre violet. Pot fi consumate proaspete sau pot fi folosite la fabricarea gemurilor, ori lăsate la fermentat pentru vin.

Eucaliptul curcubeu este unul dintre cei mai colorați și frumoși copaci de pe pământ. Scoarța e uimitoare și ornamentată, creează impresia că e o prețioasă operă de artă. Eucalyptus deglupta se găsește în mod natural în Emisfera Nordică, în Marea Britanie, Noua Guinee, insula Mindanao. Efectul spectaculos de curcubeu este creat când își înnoiește coaja, relevând nuanțe strălucitoare de verde, roz, portocaliu, purpuriu, maro.

Arborele ghiulea de tun este o altă specie de copac care ne impresionează, originar din America Centrală și de Sud. Pentru hindușii din India ghiuleaua de tun este un copac sacru, iar florile amintesc de gluga lui Naga, un șarpe zeitate. Numele copacului se datorează fructelor sale. Acestea sunt mari, rotunde și grele, iar când cad pe pământ produc zgomote.

Smochinul sacru al indienilor este considerat a fi arborele național al Indiei. Aspectul ficusului bengal este unul cu adevărat spectaculos. Impresionantul copac are rădăcini neobișnuite, care cresc în aer și coboară pe pământ ca niște sfori. Datorită aspectului său absolut neobișnuit, copacul banyan este considerat a fi sacru în mai multe locuri ale lumii și a fost cultivat pe acoperișurile mai multor temple și locuri sfinte.
Postat de: Lina Lungu
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam