Loading
ro ru en
Inedit
Loading
31 Iulie 2017 | 15:19
Topul celor mai înalte cascade din lume
Ne minunăm de frumuseţea cascadelor şi putem admira ore în şir aceste minunate creaţii ale naturii. Cascadele diferă după formă, mărime şi sunt în continuă formare. Fluxurile de apă schimbă aspectul rocilor, de-a lungul multor mii de ani. Vedeţi mai jos un top al celor mai înalte cascade din lume.
1.     Cascada Angel  are 979 de metri și este considerată cea mai înaltă cascadă din lume. Se află în pădurile tropicale din Venezuela și cade de pe marginea muntelui Auyantepui din Parcul Naţional Canaima. Această cascadă în decembrie 2009 a fost redenumită de preşedintele Venezuelei, Hugo Chávez, cu numele Kerepakupai Vená, care se pretinde a fi denumirea originală dată cascadei de către indigenii Pemon ce semnifică, „cascada celui mai adânc loc”. Totuşi, în majoritatea ţărilor cascada şi-a păstrat denumirea de Angel.

2.     Cascada Tugela este un complex de cascade sezoniere situate în munţii Drakensberg (Muntele Dragonului) din provincia KwaZulu-Natal, Republica Africa de Sud. Ea este general acceptată ca a doua cea mai înaltă cascadă din lume. Este compusă din cinci cascade distincte, cea mai mare dintre ele având o înalțime de 411 metri. Înălţimea totală a cascadei este de 948 de metri şi are o lărgime de doar 15 metri.

3.     Cea de a treia cea mai înaltă cascadă din lume este cascada Trei Surori din regiunea izolată Ayacucho din Peru. Cascada, de asemenea este cunoscută sub numele de Cataratas las Tres Hermanas (ce se traduce ca, „Cascada celor trei surori”), ea se ridică la o înălţime uimitoare de 914 metri şi este numită astfel pentru cele trei niveluri distinctive sau trepte, care întrerup cursul apei. Cascada Trei Surori este vizibilă doar din aer.

4.     Cea de a patra cea mai înaltă cascadă din lume, Olo’upena, se găseşte pe o insulă izolată hawaiiană, Molokai. Pe malul izolat din partea de nord-est a acestei insule se află o altă cascadă, numită Pu’uka’oku, care de asemenea intră în topul celor mai înalte cascade. Înconjurată de de munţi mari pe fiecare parte, această cascadă magnifică este atât de îndepărtată încât nu există trasee de acces pentru a ajunge la ea; ca şi cascada Pu’uka’oku, ea este accesibilă doar pe calea arului sau pe mare.
 
Postat de: Lina Lungu
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam