Loading
ro ru en
Inedit
Loading
03 Ianuarie 2018 | 20:56
Turnul de Apă – o bijuterie istorică şi arhitecturală a Chişinăului
Castelul de Apă, Turnul de Apă şi Muzeul Turnului de Apă sunt doar câteva etichete prin care se identifică clădirea ridicată pe colţul străzii Alexei Mateevici cu Bănulescu Bodoni. Fiecare pietricică din această construcţie inedită, scrie peste 125 de ani de istorie şi multe evenimente importante care le-a găzduit.
A fost construit în 1892 după proiectul arhitectului Alexandru Bernardazzi, pe cel mai înalt punct al oraşului vechi. În timpul cutremurelor a fost deteriorat, ca mai apoi să fie reconstruit după imaginile de epocă în anii 1980–1983.
 
O fotografie făcută prin anii 20 ai secolului trecut arată că terenul actual al Universităţii de Stat se afla pompieria. Poza a fost făcută dinspre strada Puşkin, astfel încât pe fundal, în capăt se vede Turnul sau Castelul de Apă.
 
 
Clădirea este divizată în şase registre: soclul, trei niveluri despărţite prin cornişe, platforma cu cornişele proeminente, şi volumul foişorului. Partea inferioară a turnului este întărită asemenea celor medievale. În interiorul castelului s-a păstrat scara metalică, fabricată la uzina din Chişinău a lui Serbov-Sîrbu.
 
 
Castelul de Apă, aşa cunoscut în prima perioadă, este un complex de clădiri şi are în partea de nord, după intersecţia cu Bănulescu-Bodoni încă câteva clădiri.

Este primul monument istoric iluminat artistic. Edificiul este iluminat pe timp de noapte în diferite culori, cu frecvența de 10 secunde. Proiectul a fost realizat în anul 2011 de către Primăria municipiului Chişinău. Turnul şi Muzeul de Apă sunt o destinaţie inedită pentru o plimbare de week-end. Descoperiţi Chişinăul de IERI şi de AZI, împreună cu Moldova 1!
 
 
Un scurt istoric despre Turnul Muzeu vedeţi în reportajul pregătit de echipa „Bună Dimineaţa”!
 
 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam