Loading
ro ru en
Inedit
Loading
29 Mai 2016 | 18:10
Un grup de jurnalişti au fost pentru o zi în rol de poliţist de frontieră
Mai mulţi jurnalişti de la Chişinău au îmbrăcat uniformele poliţiştilor de frontieră şi au mers la frontiera cu România, în regiunea oraşului Cahul, pentru a înţelege, din interior, în ce constă această meserie. La aplicaţiile de la vama Cahul-Oancea a participat şi Leanca Laşco de la postul public de televiziune, Moldova 1.
Reprezentanții mass-media, alături de polițiștii de frontieră, au oprit în trafic câteva mașini și le-au supus verificărilor de rigoare.

Potrivit poliţiştilor, în fiecare zi, în zona de frontieră sunt depistate patru-cinci maşini cu acte false.

Mai târziu, unii din jurnaliști au acceptat provocarea de a fi „contrabandiști” care au încercat să transporte produse de tutungerie peste râul Prut, iar un alt grup împreună cu polițiștii de frontieră au participat la depistarea și reținerea lor. După aceasta, jurnaliștii au învățat cum se utilizează armele din dotare.

De asemenea, jurnaliștii au testat şi câteva din cele nouă sisteme mobile de observaţie, donate Republicii Moldova la începutul anului, de către UE, cu ajutorul cărora poliţiştii pot mai uşor să combată migraţia ilegală.

Ulterior, reprezentanții mass-media au văzut cum sunt verificate automobilele, dar şi persoanele care trec prin punctul de trecere Cahul-Oancea, ce echipamente se folosesc la depistarea actelor false, a substanţelor interzise şi cum funcţionează maşinile care ajută la identificarea surselor de radiaţie.

Finalul turului de presă l-a constituit supravegherea frontierei pe apă, cu barca, unde jurnaliștii au putut urmări și cum are loc patrularea coordonată cu colegii din România.

Jurnaliștii s-au ales cu certificate de participare.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam