Loading
ro ru en
Inedit
Loading
04 Ianuarie 2018 | 14:50
Una dintre cele mai frumoase plante tropicale a înflorit la Grădina Botanică
Una dintre cele mai frumoase plante tropicale din lume a înflorit în aceste zile la Grădina Botanică din Chişinău. „Strelitzia”, sau cum i se mai spune în popor „Pasărea Paradisului”, aşteaptă vizitatorii să-i admire frumuseţea şi coloritul deosebit, relatează Moldova 1.
Strelitzia este principalul exponat al acestei sere de la Grădina Botanică. Denumirea de Pasărea Paradisului a fost dobândită graţie formei unice a florii. Aceasta seamănă cu un cap de pasăre și este viu colorată în nuanțe de portocaliu sau galben. Frunzele Strelitziei sunt ovale și au aproximativ zece centimetri lățime și 20 de centimetri lungime.

La Grădina Botanică din Chișinău puteți vedea două tipuri de Strelitzia: Regală și Nicolai. Floarea a fost denumită  oficial după numele reginei Charlotte de Mecklenburg-Strelitz. Această plantă adoră solul argilos și îi place să fie udată din abundență, însă fără a permite apei să mustească deasupra pământului. Cei pasionaţi de plante tropicale o pot creşte şi acasă, doar să respecte câteva condiţii de bază.

„Planta iubeşte multă lumină, se ţine într-un vitraliu de sticlă. Este acea pantă care pe timp de iarnă are nevoie, ca să înflorească, de multă căldură şi lumină”, a menţionat Valentina Ţîmbalî, responsabil de plante tropicale la Grădina Botanică din Chișinău.
 
În Grădina Botanică cresc aproape trei mii de plante tropicale. În perioada aceasta a anului înfloresc în jur de 50 de specii. Majoritatea plantelor sunt originare din ţările emisferei de sud, unde acum e vară.
Postat de: Rodica Mazur
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam