Loading
ro ru en
Istorii de succes
Loading
28 Decembrie 2014 | 09:55
Cei mai buni moldoveni care îşi fac studiile peste hotare au fost premiaţi în cadrul Galei Studenţilor Originari din Republica Moldova. La cea de-a doua ediţie, desfăşurată sâmbătă seara la Chişinău, de Premiul Special al prim-ministrului în exerciţiu, Iurie Leancă, s-a învrednicit un tânăr moldovean care îşi face studiile de masterat în arhitectură la Harvard, SUA. În total, au fost oferite premii pentru 29 de tineri.
26 Decembrie 2014 | 17:01
Dan Prisăcaru: Embargoul a dat un imbold vinăriilor să caute noi pieţe de desfacere
Experienţa micilor producători din Franţa demonstrează că având plantaţii de viţă de vie şi o microîntreprindere de vinificaţie poţi produce vinuri de top. Acest exemplu a fost preluat şi de către Dan Prisăcaru, un tânăr care după ce şi-a făcut studiile în domeniul Marketingului vinurilor în Franţa. De ce a revenit acasă şi a lansat o afacere în domeniu, aflăm din interviul emisiunii „Baştina” de la Moldova 1.
25 Decembrie 2014 | 15:03
Dumitru Soltan, moldovean emigrat de 16 ani: Moldova mi-a dat viaţă, iar Canada mi-a dat aripi şi demnitate de om
Poetul, traducătorul Dumitru Soltan şi-a văzut visul împlinit de a trăi în Spania. Moldoveanul a ajuns acolo pentru că şi-a dorit să trăiască în cel mai exotic loc al lumii. Originea bărbatului se citeşte din pragul casei sale, îl dau în vileag tricolorul de la intrare şi maximele româneşti imprimate pe pereţii casei.
23 Decembrie 2014 | 14:30
Cuplu de moldoveni emigrat în SUA: Nu ne simţim americani, suntem ca la gară unde aşteptăm trenul spre acasă…
„Doar casa părintească te cheamă, te alină…” aşa începe o poezie semnată de Maria Postolati, femeia pentru care familia rămâne a fi alinare, refugiu şi vis împlinit. Astfel, dorul de copii şi dorinţa de a-şi vedea pentru prima dată nepoţii i-a făcut pe un cuplul de moldoveni Postolati să se stabilească în Statele Unite ale Americii (SUA).
20 Decembrie 2014 | 15:00
Mariana Danu, moldoveancă stabilită în Portugalia: Când eşti printre ai tăi e mai uşor să trăieşti
A emigrat în Portugalia de mai bine de nouă ani, iar, în prezent, este vicepreşedinta Asociaţiei „Tezaur” din oraşul Faro, Portugalia. Vorbim de moldoveanca Mariana Danu, care a vorbit într-un interviu pentru trm.md despre activitatea care o practică în Portugalia şi despre cum părinţii moldoveni trebuie să le insufle copiilor dragostea faţă de ţara de unde le vin rădăcinile – Republica Moldova.
19 Decembrie 2014 | 16:43
O fostă jurnalistă din Moldova luptă pentru drepturile copiilor din Africa
A fost jurnalistă în trecut, iar acum, lucrează în calitate de şef al Serviciului de Comunicare pentru Dezvoltare al Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii. Este vorba de moldoveanca Violeta Cojocaru, care de 16 ani lucrează pentru UNICEF.
12 Decembrie 2014 | 11:36
Un moldovean - desemnat „Cel mai bun student străin al anului în Bulgaria”
Discipolului Facultăţii Istorie şi Filosofie al Universităţii de Stat din Moldova (USM), Ivan Duminica, i-a fost conferit titlul onorific „Cel mai bun student străin al anului în Bulgaria. Ceremonia de decernare a premiilor s-a desfăşurat la 3 decembrie, în oraşul Sofia”, informează usm.md.
10 Decembrie 2014 | 14:55
Ana Efros: Un lucru valabil oriunde - dacă vrei să obţii ceva trebuie să munceşti cu dedicaţie
Ana Efros este o tânără ambiţioasă care şi-a făcut studiile peste hotarele Republicii Moldova, iar prin intermediul Programului Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie „Revenirea Tinerilor” a hotărât să aplice acasă cunoştinţele acumulate peste hotare. Cât de departe este calea de la economie la jurnalism aflaţi din interviul cu redactorul-coordonator Radio Moldova Tineret, Ana Efros.
03 Decembrie 2014 | 14:09
Veaceslav şi Natalia Sârbu: Să transmitem copiilor valorile pe care în străinătate nu le putem găsi
Mulţi dintre conaţionalii noştri au fost nevoiţi să plece în străinătate pentru a-şi îmbunătăţi situaţia financiară. Alţii, dornici de a cunoaşte alte culturi, au fost interesaţi să cunoască state în care fiecare cetăţean are siguranţa zilei de mâine. Este şi cazul lui Veaceslav şi a Nataliei Sârbu, care de 15 ani locuiesc în Seattle, SUA. De ce consideră important să îşi educe copiii în spiritul valorilor moldoveneşti, aflaţi din materialul realizat de echipa emisiunii „Moldovenii de Pretutindeni”.
28 Noiembrie 2014 | 11:20
Felicia Doni - pianista emigrată de 17 ani în SUA care doreşte să concerteze mai des acasă
Felicia Doni este o tânără pianistă, originară din Republica Moldova, care în urmă cu 17 ani s-a stabilit în oraşul Portland, Statele Unite ale Americii. Tânăra care studiază pianul la una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ din America, revine în fiecare an în Moldova pentru a-şi vedea rudele, dar şi pentru a concerta alături de tatăl ei, cunoscutul dirijor, Valentin Doni. Cum îşi vede artista viitorul, aflaţi din materialul realizat de echipa emisiunii „Moldovenii de Pretutindeni”.
26 Noiembrie 2014 | 15:35
Comunitatea moldovenilor din Calgary promovează tradiţiile strămoşeşti
Victoria Bogdănaş este o tânără moldoveancă stabilită în Canada. Printre realizările recente ale Victoriei se numără şi înfiinţarea comunităţii moldovenilor din Calgary. Solicitată de jurnalista Oxana Gherman-Roşca, tânăra a povestit ascultătorilor Radio Moldova despre obiectivele asociaţiei şi despre eforturile migranţilor moldoveni din Canada în vederea păstrării culturii şi tradiţiilor strămoşeşti.
18 Noiembrie 2014 | 13:24
Iustin Racu - tânărul jurnalist moldovean din Bulgaria care îşi doreşte să facă televiziune acasă
Plin de entuziasm şi foarte încrezător în viitorul său şi în visele sale, aşa l-am cunoscut pe tânărul migrant din Republica Moldova, Iustin Racu - un moldovean care la vârstă de 21 de ani se vede prezentator pe platourile de filmare ale postului Moldova 1. Încă în anul 2010 postul public de televiziune i-a decernat titlul „Tânărul Anului”. Aflaţi din materialul ce urmează cum un tânăr din satul Lozova, Străşeni, a reuşit să ajungă să-şi facă studiile la una dintre cele mai prestigioase universităţi din Balcani şi cum îşi desfăşoară practica la Postul Public de Televiziune din Bulgaria.
17 Noiembrie 2014 | 12:31
Muzicienii moldoveni, încântă publicul pe gondolele din Veneţia
Doi basarabeni îi distrează pe turiştii care vizitează cel mai romantic oraş din lume fiind dornici de a face o călătorie pe apă. Cuplul Violeta şi Radu Zaplitnâi sunt muzicienii care cântă pe gondole veneţiene. Care sunt succesele muzicienilor aflaţi din materialul realizat de echipa emisiunii „Moldovenii de Pretutindeni”.
15 Noiembrie 2014 | 13:07
Un medic moldovean, în căutarea unui trai mai bun, şi-a deschis o afacere în Italia
În speranţa de a găsi un trai decent şi o viaţă mai uşoară, medicul chirurg Eugen Andrieş şi-a abandonat profesia şi ţară. Deşi şi-a pus pe roate o afacere în Italia, gândul de a reveni acasă îl macină tot mai des. Cum şi-a lansat afacerea un migrant moldovean în Italia, aflaţi din materialul realizat de echipa emisiunii „Moldovenii de Pretutindeni”.

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam