Loading
ro ru en
Istorii de succes
Loading
28 August 2015 | 21:33
Alexandru Zgardan: Eu vreau o Moldovă unde fiecare om îşi va putea îndeplini visele
Alexandru Zgardan, originar din Republica Moldova, îmbină cu succes meseria de profesor în dreptul afacerilor în mai multe ţări, inclusiv în Franţa, Singapore, Rusia, Georgia şi China. Cum vede protagonistul nostru dezvoltarea Republicii Moldova şi ce l-a făcut să se reîntoarcă acasă, aflaţi din materialul realizat în cadrul campaniei „Europa în Ţara Mea” lansată de postul Moldova 1.
Alexandru Zgardan a studiat Dreptul la ULIM și administrarea în business la Newport University la Chișinău. Profesor universitar, expertul în finanțe și economie, se poate mândri cu faptul că e directorul primului Fond de Pensii Private din Moldova. A plecat în SUA pentru un an academic aflându-se  în una din cele mai bune Școli de Business din lume, Brandeis University. A urmat masteratul la Universitatea de Drept din Washington. Are o experiență bogată de predare, dar și de lucru în mediul privat. E profesor în dreptul afacerilor în mai multe țări, inclusiv în Franța, Singapore, Rusia, Georgia și China.

„Cred că Europa deschide ochii fiecărui om care se află acolo, plecarea peste hotare creează relații în țara gazdă. Acesta e un factor foarte important deoarece cariera și prietenii sunt sfere care adesea se intersectează. O persoană care are ocazia să meargă peste hotare, fie pentru studii, fie pentru un post de muncă, are acolo perspective mult mai mari. Aici oamenii sunt închiși când vine vorba de alte opinii”, opinează protagonistul.

În opinia protagonistului, o problemă a societății noastre este toleranța, această calitate dezvoltându-se atunci când înțelegem că putem vedea și accepta mai mult, oameni de etnii și religii diferite.

Povestind cum în timpul studiilor, Alexandru, împreună cu alți colegi era invitat acasă la profesorii săi, la diferite sărbători, remarcă că această comunicare informală are un rol foarte important, „la noi profesorii sunt adesea distanți și aroganți, iar în SUA, spre exemplu, a doua parte a zilei de vineri era ziua întrunirilor neoficiale cu profesorii”. 

„În Europa nu veți vedea corupția la nivelul de jos, în comunicare cu reprezentanții poliției, profesori, medici. Aici sunt foarte stresat de încălcările masive a legislației. Socrate avea dreptate când spunea: când ești ignorant – ești fericit, iar din cauza că eu cunosc acest domeniu, văd încălcări tot timpul.  Vorbesc aici de parcări ilegale, oameni care aruncă gunoiul în stradă, încălcări în trafic”, menționează profesorul.

„Dezvoltarea economică nu depinde de sursă, energie, petrol, dar depinde de statul de drept, de legi, reguli care funcționează. Unui investitor îi va fi frică să investească în Republica Moldova pentru că riscul e foarte mare, iar corupția cauzează riscuri enorme. Trebuie să creăm instituții care funcționează. La moment avem la putere grupuri de interese, oligarhi care se maschează sub masca democrației și a integrării europene. Acesta e adevărul”, a opinat juristul.

„Creierii se atrag printr-un sistem bine pus la punct. Acei oameni care vin de peste hotare, merg să lucreze pentru Guvern și așa consideră că va avea loc o schimbare. Eu am preferat altă cale, să învăț oameni tineri să văd dacă pot să îi motivez pe ei, atunci sunt șanse de schimbare în țara noastră”, remarcă Alexandru Zgardan.  

Bărbatul povestește că timp de 15 ani a lucrat în minus căci, potrivit lui, nivelul de salarizare în sistemul educațional e mizer. „Nu e secret, primul meu salariu în domeniul învățământului era de 700 de lei”.

„Noi trebuie să ne învățăm copii să fie fericiți, dar nu algebră și matematică. Iată finlandezii anume asta fac. Eu vreau să văd un sistem unde măcar copiii se vor simți bine, eu vreau o Moldovă unde fiecare om își va putea îndeplini visurile în limita legii, iar dacă reușim să facem asta nimeni nu o să își dorească să plece”, a subliniat în concluzie Alexandru Zgardan.

Mai multe despre protagonist aflaţi din seria de materiale video cu genericul „Europa în Ţara Mea” lansată de postul public, Moldova1. O campanie, protagoniştii căreia sunt tinerii care au studiat şi au activat peste hotare, iar revenind în Republica Moldova îşi valorifică experienţa profesională, având încrederea că Europa poate fi edificată în ţara lor de baştină.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam