Loading
ro ru en
Istorii de succes
Loading
06 Februarie 2015 | 14:07
Ana Severin: Uşa pe care am lăsat-o în relaţiile cu Germania rămâne deschisă
Este pasionată de cultura germană, de modul lor de a privi lucrurile, de cotidianul nemţesc care oferă un aer de optimism şi siguranţă. Astfel, am cunoscut-o pe Ana Severin, o moldoveancă care, după ce a făcut studii peste hotare, a decis să ajute tinerii reîntorşi la baştină în cadrul Forumului Studenţilor Reîntorşi, lansat în decembrie 2014. Cum a reuşit experienţa de peste hotare să-i răstoarne viziunile de altă dată, aflaţi din interviul oferit pentru trm.md.
Protagonista a devenit bursiera programului „Berlin Stipendium” și studentă la Freie Uni Berlin, facultatea de Științe ale Comunicării și Științe Politice în timp ce studia la Chișinău Jurnalismul și Științele Comunicării. O mândrie pentru Ana Severin este și Bursa Parlamentară Internațională oferită de Bundestagul german în anul 2012. Însă, pasiunea pentru această țară occidentală a apărut încă în timpul studiilor efectuate la Liceul român-german de la Chișinău i s-a cultivat dragostea pentru această cultură deosebită.
 

„Până a mă decide că vreau să îmi fac studiile peste hotare eram foarte convinsă că voi fi mulțumită de ceea ce îmi propune Republica Moldova în ceea ce privește studiile academice. Totuși, pe parcurs, am hotărât să fac o comparație cum e să fii student la noi și peste hotare. Din start am știut că vreau să îmi fac studiile în Germania. Or, am investit foarte mult timp la învățarea limbii și culturii germane. Este o cultură specială, deosebită de ceea ce cunoaștem noi, plus că îmi place acea ordine atât la nivel de cotidian, cât și în modul de gândire”, și-a explicat alegerea Ana Severin.
 

Punctualitatea, corectitudinea și onestitatea sunt câteva dintre calitățile ce îi caracterizează pe nemți. Întrebată ce alte lucruri am putea prelua noi de la germani, Ana, a subliniat că apreciază viziunea lor de lungă durată. „Sunt obișnuiți să facă lucruri care funcționează și sunt valabile pentru mult timp, chiar și pentru generația viitoare. Cunoscând istoria deosebită a Germaniei în secolul XX, înțeleg că ei pun multă valoare pe faptul cum se va dezvolta generația viitoare. Noi punem accentul pe prezent, pe efecte foarte minore, dar vizibile în ziua de azi”, a răspuns tânăra.

Ana Severin a explicat că această experiență i-a răsturnat toate viziunile, începând de la viața cotidiană terminând cu calitatea studiilor și perspectivele pe care le oferă statul german unui student străin. „Eram pregătită pentru modul destul de rece al germanilor de a primi străinii pentru că este un stat multicultural. O abordare diferită pentru noi, moldovenii, care suntem foarte primitori. Însă, m-am obișnuit. Dacă le-ai câștigat încrederea, relațiile sunt de lungă durată”, a specificat eroina. 
 

Ana ar dori să importe în Moldova și confortul cotidian, un mediu al vieții foarte înalt care îl definește ea drept o experiența care greu se cuantifică. „Sentimentul acesta când mergi pe stradă și oamenii sunt cu fețele relaxate, zâmbesc, un mediu cu o lume foarte inspirată, motivată. De câte ori vin de atâtea ori sesizez diferența în acest aspect. Șocul acesta cultural când revii persistă și este, de fapt, acel motiv care te motivează să vrei să te întorci în țara în care ai făcut studiile. Acea ușă pe care am lăsat-o în relațiile cu Germania rămâne deschisă, iar uneori am impresia că se deschide mai tare”, a exemplificat protagonista.
 

Lansarea Forumului Studenților Reîntorși a fost o decizie spontană, în cadrul unei întâlniri cu mai mulți tineri instruiți peste hotare a constatat că cei care s-au reîntors acasă întâmpină aceleași dificultăți. „Ideea de bază a fost să valorificăm acel potențial intelectual care l-am căpătat în diverse țări, avem și un background variat. Am ajuns la concluzia că există și alți tineri cu care am putea să ne ajutăm reciproc, să facem schimb de informații, să creăm o platformă de comunicare”, a explicat studenta instruită în Germania.
 

Vorbind despre probleme studenților reveniți, protagonista a remarcat că există un set de dificultăți pentru ei, începând de la căutarea unui spațiu locativ, a unui job, până la lansarea unei idei de afaceri.
 

La finalul interviului, Ana Severin a îndemnat tânăra generație de a merge peste hotare pentru studii, ca apoi să revină acasă și să investească potențialul său intelectual în țara în care s-au născut. Ce ține de viitorul său, protagonista îndrăgostită de Germania a răspuns laconic: „Îmi doresc să nu pierd legătura cu societatea germană, viitorul va fi așa cum am să mi-l creez”.

Mai multe detalii la acest subiect aflați în cadrul emisiunii „Scrisori pentru acasă” din 8 februarie 2015.

 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam