Loading
ro ru en
Istorii de succes
Loading
19 August 2015 | 21:33
Anastasia Primov: Pentru mine, Moldova înseamnă oamenii mei care trăiesc în această ţară
Anastasia Primov este specialist în comunicare. După o facultate de Drept în Republica Moldova a aplicat pentru un masterat în Spania. A studiat migraţie, conflicte şi coeziune socială. A făcut statistică şi a învăţat sociologie. La revenirea în ţară, împreună cu un prieten a iniţiat o afacere în domeniul comunicării. Ce a făcut-o pe Anastasia Primov să se reîntoarcă în Moldova aflaţi din materialul realizat în cadrul campaniei „Europa în Ţara Mea”, lansată de postul public de televiziune Moldova 1.
„M-am întors acasă pentru că îmi era tare dor de oamenii de aici. Pentru mine, Republica Moldova înseamnă oamenii mei care trăiesc în această țară. În Europa eu m-am simțit foarte singură, deși eram înconjurată de colegi și profesori”, povestește eroina materialului.

„Când am calculat care este costul investiției pe care eu am făcut-o în studii, inclusiv chirie și alte cheltuieli adiacente, mi-a ieșit o sumă de aproximativ 140 de mii de lei. Sugerez tuturor studenților să facă acest calcul, pentru că el este foarte motivant. Când am văzut cât de mare este suma, am înțeles că, să investesc într-un masterat, la contract, în Moldova, încă pe doi ani, este o cheltuială care nu cred că este rezonabilă, astfel, am aplicat la Erasmus Mundus și am luat o bursă”, spune Anastasia.

Tânăra școlită în Occident ne-a împărtășit că, după părerea ei, o țară poate fi iubită necondiționat, fapt ce se impune mai mult prin poezii patriotice. „O țară trebuie să o iubești pentru ceva și nu în pofida tuturor, mie îmi era dor de această țară, pentru că știam că aici sunt oamenii care-i iubesc și știam că pot să ofer ceva acestei țări care să le schimbe spre bine viața oamenilor dragi”, a explicat Anastasia.

Protagonista campaniei „Europa în Ţara Mea” pledează pentru dezvoltarea spiritului civic a conaționalilor noști, iar cetățenii să fie educați astfel, ca ei să știe pentru ce anume își iubesc patria.

„Cred că în Moldova e ușor de trăit dacă ai bani, dacă ești sănătos și dacă ești tânăr, dacă ai probleme de sănătate și nu ai bani și mai ai și o vârstă înaintată ești la limită. Însă, un stat îl poți evalua după cum trăiesc oamenii în vârstă, pensionarii, cei care au poliță medicală”, a remarcat specialista în comunicare.

Anastasia a împărtășit pentru Moldova 1 că, pentru ea, Moldova este o țară foarte motivantă. „Eu nu am mai găsit în lume o altă țară în care să fie atât de crucial să continui în permanență să lucrezi și să nu ai voie la oprire, căci dacă te oprești, și nu mai faci bani, atunci dintr-o clinică privată intri într-un sistem public, unde vei sta cu copilul în rând câte o oră și jumătate și unde îți va fi milă de medicii care au salarii foarte mici. În Moldova oamenii trăiesc foarte greu, acest lucru trebuie să îl conștientizăm cu toții”, spune tânăra.

„Cred că o foarte mare parte a populației care a avut o propunere atractivă în Europa, a rămas acolo, iar un procent foarte mic având șanse în Europa s-au întors acasă. Când o să vedeți pe străzile Chișinăului, pe străzile Moldovei oameni care zâmbesc, să știți că Europa a venit și la ei acasă. Europa înseamnă o structură, o uniune, un bloc în care cetățenii trăiesc bine” , a menționat în concluzie Anastasia Primov.

Mai multe despre protagonistă aflaţi din seria de materiale video cu genericul „Europa în Ţara Mea”, lansată de Moldova 1. O campanie, protagoniştii căreia sunt tinerii care au studiat şi au activat peste hotare, iar revenind în Moldova îşi valorifică experienţa profesională, având încrederea că Europa poate fi edificată în ţara lor de baştină.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam