Loading
ro ru en
Istorii de succes
Loading
21 Ianuarie 2015 | 16:18
Avem foarte mult de învăţat de la Coreea, opinie
Basarabeanca Maricica Buga este profesoară de limba coreeană la Iaşi (România). Tânăra, membră a Centrului de cultură şi limbă coreeană din Chişinău, a reuşit în doar câţiva ani să însuşească această limbă pe care mulţi specialişti de profil o consideră foarte dificilă.
 „Mi-au plăcut limbile străine de când eram mică, iar la un moment dat mi-am dorit să fac ceva mai exotic, mai interesant. Am aflat de niște cursuri de limbă coreeană, după ce am fost, m-am îndrăgostit de această limbă”, a explicat Maricica Buga pentru Radio Moldova.

Tânăra povestește că i-a plăcut corelația dintre limbă și cultură. „Dacă vorbesc cu un copil mic trebuie să aleg un registru de limbă, dacă vorbesc cu o persoană mai în vârstă trebuie să aleg un alt vocabular”, a ținut să sublinieze profesoara.

Maricica Buga își aduce aminte cu mândrie cum a promovat cu brio examenul de limbă  coreeană: „am fost cea mai bună din grupă, am primit și un premiu, cred că asta m-a stimulat, a fost pentru mine o motivație”.

Ea a împărtășit că cel mai greu în însușirea acestei limbi străine a fost să învețe vocabularul și pronunția. „Atunci când studiem engleza, franceza sunt anumite asemănări, iar coreeana este ceva absolut diferit”, a spus Maricica Buga.

Tânăra a predat și la Chișinău timp de jumătate de an, iar mai apoi a fost invitată să activeze la Iași.

„Îmi doresc ca oamenii din Moldova și România să descopere cât mai multe lucruri interesante despre Coreea, pentru noi această țară este un încă foarte îndepărtată și exotică, ar fi frumos să fie realizate cât mai multe colaborări între aceste țări căci avem foarte mult de învățat de la Coreea” a spus în încheiere Maricica Buga pentru Radio Moldova.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam