Loading
ro ru en
Istorii de succes
Loading
26 Noiembrie 2014 | 15:35
Comunitatea moldovenilor din Calgary promovează tradiţiile strămoşeşti
Victoria Bogdănaş este o tânără moldoveancă stabilită în Canada. Printre realizările recente ale Victoriei se numără şi înfiinţarea comunităţii moldovenilor din Calgary. Solicitată de jurnalista Oxana Gherman-Roşca, tânăra a povestit ascultătorilor Radio Moldova despre obiectivele asociaţiei şi despre eforturile migranţilor moldoveni din Canada în vederea păstrării culturii şi tradiţiilor strămoşeşti.
Tânăra a povestit că în Republica Moldova a studiat la Facultatea de Business și Administrarea Afacerilor, iar în Canada muncește în domeniul contabilității.  „Cunoșteam foarte bine limba, astfel mi-am găsit un post de muncă foarte ușor și m-am integrat destul de repede. Dacă ești o persoană perseverentă și cunoști limba, nu ai probleme în găsirea unui loc de muncă”, a remarcat moldoveanca.

„Cea mai mare reușită a noastră a fost participarea la Festivalul Filmului European de la Calgary, este un festival organizat de comunitatea românească. Anul acesta festivalul a ajuns la cea de-a patra ediție, iar țara noastră a fost prezentată pentru prima dată la această manifestare. Deja căutăm un alt film ca să participăm și anul viitor” a menționat Victoria.

Republica Moldova s-a lansat la acest festival cu filmul „La limita de jos a cerului”, regizat de Igor Cobileanski. „Este un film care reprezintă viața reală din Moldova, iar asta a plăcut publicului. Mulți dintre cei prezenți în sală erau moldoveni, aceștia au fost încântați să vadă un film autohton și să se simtă mai aproape de casă”.

Aflată la mii de kilometri distanță, conaționala noastră a recunoscut că în străinătate apreciază mai mult valorile moldovenești și tradițiile. „Aici apreciem mai mult un costum național, un covor tradițional. Recent am fost în Moldova și mi-am adus o mulțime de obiecte culturale. Iar în ianuarie, atunci când sărbătorim Sfântul Vasile preconizăm un program de urare a moldovenilor din Calgary. Ne-am propus să facem acest lucru pentru a arăta copiilor noștri tradițiile specifice acestor sărbători”, a povestit Victoria Bogdănaș pentru emisiunea „Scrisori pentru acasă”.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam