Loading
ro ru en
Istorii de succes
Loading
24 August 2015 | 21:33
Cristian Saulea: Eu mă văd mai util şi mai comod în Republica Moldova, decât în altă parte
Cristian Saulea este absolventul Facultăţii de Jurnalism şi Comunicare de la Universitatea de Stat din Moldova (USM). În anul doi de facultate a câştigat o bursă Erasmus în Franţa. A studiat la Institutul de Ştiinţe Informaţionale şi Comunicare din Bordeaux. Într-un răstimp de patru ani a reuşit cu succes să îmbine studiile la două facultăţi. Ce l-a făcut pe Cristian Saulea să se reîntoarcă în Republica Moldova aflaţi din materialul realizat în cadrul Campaniei „Europa în Ţara Mea”, lansată de postul public de televiziune Moldova 1.
„Nu mi-a fost greu să revin înapoi, pentru mine, șocurile culturale mi se par stranii, pentru că știu de unde am venit, ce am făcut până la asta și pentru mine a  fost doar o perioadă, o etapă din viață pe care trebuia să o trăiesc peste hotare, să îmi fac studiile, să călătoresc”, spune protagonistul.

Cristian povestește că întotdeauna și-a dorit să revină acasă, deoarece aici s-a născut, aici îi sunt părinții și prietenii. „Este foarte ușor să pleci, dar e mai greu să te menții acolo, să te încadrezi în societate. Eu mereu am avut senzația că sunt străin, în diferite ipostaze. Eu mă văd mai util și mai comod aici, decât în altă parte”, subliniază tânărul.

Cristian Saulea este de părere că noi toți suntem produsul unei educații și unei culturi pe care trebuie să o cizelăm încă mulți ani. Potrivit lui, oamenii au fost obișnuiți în perioada sovietică să nu aibă grijile pe care le au acum, statul le dădea salariu, statul îi trimitea la odihnă, iar la un moment dat, toate astea au dispărut și oamenii s-au trezit că trebuie să învețe singuri „să prindă pește”.

„Noi toți suntem geografic și cultural europeni, foarte mulți confundă un pașaport vișiniu cu valorile europene. Este foarte greu să definești ce înseamnă a fi european și a fi european în Olanda e un pic diferit de ceea ce înseamnă să fii european în Franța sau în Marea Britanie. Asta și înseamnă, de fapt, a fi diferit, dar a trăi în același spațiu, având aceleași valori”, menționează expertul în comunicare.

„Noi ne-am obișnuit să căutăm vinovați, dar sper că printr-o educație normală și corectă, lucrul acesta va dispărea. O sintagmă genială care mie îmi place, cu care se încheie orice eșec în Moldova este „Așa s-a primit”, remarcă Cristian Saulea.

Mai multe despre protagonist aflaţi din seria de materiale video cu genericul „Europa în Ţara Mea”, lansată de Moldova 1. O campanie, protagoniştii căreia sunt tinerii care au studiat şi au activat peste hotare, iar revenind în Republica Moldova îşi valorifică experienţa profesională, având încrederea că Europa poate fi edificată în ţara lor de baştină.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam