Loading
ro ru en
Istorii de succes
Loading
19 August 2014 | 17:16
Cristina Gonţa: Viaţa fără Moldova nu este posibilă
Ea face parte din categoria moldovenilor care au fost nevoiţi să plece din ţară. Cristina Gonţa, şcolită în instituţiile de învăţământ superior din Europa şi SUA, a activat timp de patru ani în calitate de jurist la CEDO, iar actualmente este parte a Biroului Consiliului Europei la Chişinău.
Din materialul realizat în cadrul campaniei „Europa în Ţara Mea” lansată de postul  Moldova 1, aflăm că după absolvirea şcolii generale din Briceni, Cristina şi-a dorit să urmeze liceul în capitală, dar i s-a spus că este prea timidă pentru a învăţa la Chişinău. Astfel, a mers în România unde a absolvit liceul „Costache Negruzzi” din Iaşi, apoi facultatea de Drept din Cluj. Masteratul în Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană l-a făcut în Franţa, iar în Germania - Drept European.

Următoarea etapă a venit cu un doctorat în Elveţia, iar între timp a câştigat un concurs pentru postul de jurist – asistent la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, unde activat patru ani. A fost plecată şi peste ocean, câştigând o bursă Fullbright pentru un an.

Tânăra povesteşte că acum e în etapă de final la teza de doctorat şi activează într-un proiect al Consiliului Europei la Chişinău. „Mi-am dorit tot timpul să ajung la New York şi nu am crezut că o să vină şi rândul meu să mă duc acolo. La New York m-am simţit ca acasă, este ca o Europă mult mai mică. Americanii sunt nişte oameni care inspiră prin încrederea pe care o au. Aceasta este o calitate care se cultivă la şcoală, în timpul studiilor, o calitate care putem să o cultivăm şi noi în şcolile noastre”, a împărtăşit Cristina.   

„Am învățat să fiu mai disciplinată, să muncesc, dacă doresc să obţin ceva şi să apreciez cultura şi ţara din care vin. M-am îndrăgostit de ţara mea în momentul în care am plecat în Franţa şi mi-am dat seama că moldovenii sunt nişte oameni interesanţi, inteligenţi, cu simţul umorului, acest lucru l-am constatat doar plecând de acasă”, a opinat tânăra.

Vorbind despre lucrurile pe care le apreciază în Europa, Cristina a subliniat oportunităţile care există pentru toată lumea şi respectul pe care și-l poartă oamenii. „Pentru mine, Moldova care mi-o doresc, Moldova de viitor este ţara în care fiecare cetăţean al acestui stat, poate face ceea ce-şi dorește. Un alt lucru pe care mi-l doresc şi sper să fie cultivat în următorii ani este o Moldovă în care avem grijă unii de alţii. Noi aşteptăm foarte mult de la Guvern, de la stat, uitând că atunci când statul îţi dă prea mult devii sclav. Fiecare putem face câte un pic pentru cei care sunt în situații mai puţin avantajoase decât noi - asta e Moldova pe care mi-o doresc eu!”, a evocat Cristina Gonţa.

Cristina ne-a împărtășit că îşi doreşte mereu să se întoarcă acasă. „Viaţa mea nu va fi doar în Moldova, viaţa mea va fi tot timpul împărţită între a mai pleca undeva, a mai face ceva şi cu siguranţă de a reveni şi acasă. O viaţă fără Moldova nu este posibilă. În ideal voi avea o meserie care îmi va permite să lucrez şi în străinătate şi acasă, să mă întorc când vreau şi când este nevoie de mine”,  a concluzionat Cristina Gonţa.

Mai multe despre protagonistă aflaţi din seria de materiale video cu genericul „Europa în Ţara Mea” lansată de postul public, Moldova1. O campanie, protagoniştii căreia sunt tinerii care au studiat şi au activat peste hotare, iar revenind în Republica Moldova îşi valorifică experienţa profesională, având încrederea că Europa poate fi edificată în ţara lor de baştină.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam