Loading
ro ru en
Istorii de succes
Loading
28 Mai 2015 | 13:00
Cristina Turcu, tânăra care a revenit acasă şi depune eforturi pentru a schimba sistemul juridic din Moldova
Cristina Turcu, originară din raionul Făleşti, Republica Moldova, este o tânără care prin spiritul ei de aventură şi cutezanţă sparge tiparele tinerilor moldoveni. Portugalia, Ungaria, Qatar, Federaţia Rusă sunt doar câteva ţări unde a reuşit să locuiască Cristina. Ce a învăţat din aceste aventuri şi cum încearcă să schimbe starea de lucruri din Moldova aflaţi din articolul TRM.MD.

Întrebată de TRM.MD cum a depășit acel șoc cultural specific unui migrant, Cristina Turcu a spus că un factor determinant în integrarea într-o țară străină este cunoașterea limbii. „Orice ieșire din țară, din spațiul tău de confort, te dezvoltă, te face mai puternic și îți dezvoltă toleranța, mobilitatea și influențează modul de a vedea lucrurile din jur. Am locuit, până la momentul de față, în patru țări, mi-am făcut studiile, am muncit și am făcut un program de voluntariat peste hotare. Fiecare țară a fost specială în felul său”, spune protagonista.

Parcursul Cristinei peste hotarele statului începe cu Federația Rusă, acolo unde a plecat după finisarea studiilor superioare. La Moscova, Cristina a îmbinat cu succes munca în cadrul Ambasadei Egiptului în Rusia și studiile în domeniul Relațiilor Internaționale.
 

„Nu mi-a plăcut prea mult orașul și oamenii de acolo, unde mai pui că și activitatea mea în cadrul Ambasadei era una foarte stresantă. Mă trezeam foarte devreme ca să ajung la muncă, un megapolis ca Moscova te obosește foarte mult. Eu eram obișnuită cu un mod de viață foarte activ, pe când viața mea de atunci era mai mult o rutină”, ne povestește tânăra.

După prima sa experiență peste hotare, Cristina s-a reîntors în Moldova. Aici, la scurt timp, a devenit beneficiară a unei burse de masterat peste hotare.

„Am fost acceptată la studii de masterat la Budapesta, Ungaria, unde am făcut masteratul în Studii Politice. M-am reîntors apoi în țară și mi-am găsit un job într-un timp foarte scurt. Am început să lucrez în cadrul Organizației Internaționale „Médecins du Monde Moldova”, fiind promovată, într-un an, am fost transferată la Bălți, deci am făcut și migrare internă,” remarcă Cristina Turcu.
 

Eroina noastră ne-a povestit că pentru a se acomoda la Bălți a avut nevoie de vreo jumătate de an, pe când, acum, se simte ca acasă în capitala de nord a țării. Îi plăcea foarte mult munca sa și o făcea cu dăruire, urmând principiul că dacă faci o activitate care îți place, atunci nu mergi nicio zi la muncă.

„După vreo doi ani de activitate la Bălți, am aplicat la Serviciul European de Voluntariat, fiind acceptată ca voluntar în Portugalia. Mi-am lăsat munca și am plecat, or, din cauza vârstei, fiind la limita de aplicare”, menționează eroina.
 

Revenind din programul de zece luni de voluntariat în Portugalia, Cristina Turcu s-a reîntors la Bălți. Însă, nici acum nu a stat prea mult pe gânduri și a aplicat pentru „curioasa aventură”, cum îi spune Cristina, călătoriei sale în statul Qatar.
 

„În Qatar am muncit în calitate de asistent administrativ în Departamentul de securitate, în cadrul unei companii foarte mari. Din start am înțeles că nu voi sta acolo mai mult decât perioada prevăzută în contract, Qatarul fiind o țară mult prea conservativă. Eu venind din sfera neguvernamentală, care abordează tematici antidiscriminare, trafic de ființe umane, vedeam acolo la fiecare pas discriminarea pe bază de naționalitate, sex, origine, studii”, afirmă indignată tânăra.
 


Revenind acasă, Cristina Turcu s-a încadrat din nou în câmpul muncii, în cadrul Centrului de Resurse Juridice, fiind promovată în funcția de directoare a Serviciului Administrativ și Comunicare.

„De fiecare dată când revin acasă, vin cu un mare dor de țară, îmi place să văd schimbările care au loc între timp. Dar, acum, fiind implicată în mai multe proiecte ce țin de reforma justiției, proiecte anticorupție și antidiscriminare, cunosc din alt unghi aceste aspecte care nu sunt deloc încurajatoare pentru mine să rămân acasă”, declară  reprezentanta Centrului de Resurse Juridice din Moldova.
 

În concluzie, protagonista noastră a subliniat pentru cititorii site-ului TRM.MD unele aspecte din țările vizitate care i-ar plăcea să fie implementate și acasă, în Moldova.

„În Portugalia mi-a plăcut foarte mult îmbinarea armonioasă a sistemului educațional formal cu cel informal, în Rusia aș sublinia relațiile comerciale, vorbesc de exemplul contractelor încheiate cu Ambasada Egiptului la Moscova. Din Qatar mi-ar plăcea să preluăm faptul de susținere a cetățenilor, un exemplu ar fi indemnizațiile foarte mari de care beneficiază cetățenii”, a menționat în încheiere Cristina Turcu.

Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam