Loading
ro ru en
Istorii de succes
Loading
23 Decembrie 2014 | 14:30
Cuplu de moldoveni emigrat în SUA: Nu ne simţim americani, suntem ca la gară unde aşteptăm trenul spre acasă…
„Doar casa părintească te cheamă, te alină…” aşa începe o poezie semnată de Maria Postolati, femeia pentru care familia rămâne a fi alinare, refugiu şi vis împlinit. Astfel, dorul de copii şi dorinţa de a-şi vedea pentru prima dată nepoţii i-a făcut pe un cuplul de moldoveni Postolati să se stabilească în Statele Unite ale Americii (SUA).
Permutările pentru cuplul Postolati nu sunt o noutate. Pe când era militar, Vladimir, familia l-a urmat în cele mai îndepărtate ținuturi, tocmai în Mongolia. Depărtarea, dorul de casă și pierderea mamei au făcut-o pe eroina noastră să își găsească refugiu în poezie, care, de cele mai dese ori sunt adresate mamei și surorilor. „Mama era o femeie foarte talentată, știa toate versurile lui Eminescu, ea le cânta atunci când eram noi mici. Ea ne-a învățat să prețuim pâinea, ne-a învățat să fim mândri de neamul din care ne tragem”, a povestit poeta.

„Așa cum ai o singură mamă, așa avem și o singură țară. Rădăcinile ne sunt acolo unde ne-am născut, deși poți merge peste hotare, trebuie să știi că acolo ești vremelnic. Lumea pleacă peste hotare pentru că nu au locuri de muncă acasă, iar ei trebuie să își întrețină familia, e greu să îți faci alegerea pentru că sufletește ești legat de locul unde te-ai născut”, a completat Vladimir.

Dorința de a fi aproape de copii i-a făcut pe cuplul Postolati să emigreze în SUA. „Deja de la Aeroport simți că ești în altă lume, iar acasă și natura e mai frumoasă, totul e altfel… Nu zic că acolo nu sunt locuri pitorești, dar e frumos doar să admiri, nu îți cutremură sufletul precum locurile de acasă. Noi nu ne simțim americani, suntem ca la o gară unde așteptăm trenul spre acasă. Am cumpărat și o căsuță și aranjând-o în stilul tradițional de acasă, credeam că mă voi simți fericită… însă, în străinătate, acesta este un sentiment temporar. Locul unde te-ai născut te cheamă”, a remarcat Maria.

Aceștia sunt moldovenii… Au pus pe altarul credinței tot ce înseamnă baștină, nu au stat la poarta așteptărilor, au zâmbit chiar și atunci când sufletul le era plin de durere. Acum sunt fericiți, iar fericirea lor poartă numele copiilor, a nepoților, a dorului nemărginit pentru țară. Astfel este prezentat cuplul de moldoveni Postolati în emisiunea „Moldovenii de pretutindeni”.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam